03.03.2023 року, Святошинський райсуд м. Києва розпочав підготовку до розгляду справи щодо колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка у справі про незаконне постачання гранат із Росії.

Раніше Печерський райсуд Києва заочно арештував колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка у справі про незаконне постачання гранат із Росії.

“Печерський районний суд Києва обрав колишнім міністру внутрішніх справ України та його заступнику запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні за фактами перевищення влади та службових повноважень під час поставки гранат з Російської Федерації, що спричинило тяжкі наслідки, та організації розтрати грошових коштів МВС України в особливо великих розмірах на їх розмитнення (ч.3 ст.365, ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК України)”.

Сьогодні фігуранти не прибули до суду з відомих причин (перебувають в РФ), що стало підставою для перенесення попереднього слухання на 21.03.2023 року. Якщо і на нову дату підсудні не з’являться то в прокурорів виникнуть підстави звернутись до суду за дозволом на здійснення спеціального судового розгляду (in absentia).


За даними слідства, з метою озброєння особового складу працівників органів внутрішніх справ, експосадовці міністерства організували у січні 2014 року незаконну поставку в Україну 13 тисяч 406 одиниць гранат російського виробництва.

Захарченко та Ратушняк також організували безпідставне митне оформлення ввезених гранат та сплату МВС України більше 1 млн 177 тисяч гривень митних платежів.

Вказані гранати не входили до переліку спецзасобів, що перебували на озброєнні МВС України та не пройшли випробування МОЗ України щодо можливості їх застосування до людей.

18 та 19 лютого 2014 року ввезені таким чином гранати російського виробництва були застосовані у центрі Києва до мітингувальників, внаслідок чого постраждало 86 осіб.

Зокрема, за даними слідства, тяжкі тілесні ушкодження тоді отримали щонайменше 100 осіб. Одна людина загинула.

У 2019 та 2021 роках Печерський районний суд Києва вже ухвалював рішення про заочний арешт Захарченка.

  • Ексміністра внутрішніх справ часів Віктора Януковича Віталія Захарченка та його оточення також підозрюють у відмиванні понад 10,3 млрд грн через Смартбанк (Київ).
  • Крім того, Захарченка підозрюють в організації в складі організованої злочинної групи перевищення влади та службових повноважень співробітниками правоохоронних органів з метою перешкоджання проведенню мітингів, що призвело до масових жертв серед мітингувальників під час масових акцій протесту в Києві 18-20 лютого 2014 року.

Андрій Власенко