Псевдоволонтери з Хмільника реалізували 29 пікапів та позашляховиків на суму понад 4 700 000 гривень, які вони повинні були передати безкоштовно військовослужбовцям на фронт.

Ми вже писали про затримання цих мародерів.

І ось розслідування справи завершено. Братам -псевдоволонтерам оголошено підозру

За словами начальника обласного главку поліції Івана Іщенка, під час досудового розслідування поліцейські встановили, що підозрювані, жителі міста Хмільника, системно ввозили до країни з-за кордону позашляховики та пікапи під виглядом гуманітарної допомоги для ЗСУ.

Після проведення «косметичного ремонту» ввезені автомобілі зловмисники виставляли на продаж. Вони орієнтувались на покупців, які шукають авто для військових, щоб у подальшому оформити фіктивні документи про передачу транспортних засобів на фронт.

Клієнтів шукали через сайти продажу авто.

Обов’язковою умовою придбання автомобілів, було переказ коштів на рахунок їхньої організації з відміткою у платежі – «Благодійна допомога».

Загалом підозрювані продали 29 ввезених для потреб ЗСУ автомобілів, привласнивши отримані за них кошти в сумі 4 700 000 гривень.

Оперативний супровід досудового розслідування здійснювали працівники внутрішньої безпеки Нацполіції та Служби безпеки України у Вінницькій області під процесуальним керівництвом Вінницької обласної прокуратури.

35-річному організатору злочинної схеми та двом його співучасникам, 48-річному брату і 47-річному знайомому, слідчі слідчого управління повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги).

Такий злочин караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Андрій Власенко