Понад півтисячі автомобілів, де були і водії із Могилева-Подільського та Жмеринки, сигналячи проїхали з державними прапорами і прапорами українських націоналістів від Немирівського шосе до кінцевої Вишеньки. До них по дорозі приєднувалися й інші кермувальники. За словами вінничан, цього разу акція була попереджувальна. Наступного разу мітинг буде вже у Києві, і більш радикальний!

– Попередньо про акцію ми попередили обласну та міську владу, а правоохоронців попросили забезпечити порядок, бо раніше це самі робили. Втім, останні зі своїми обов’язками справились не надто добре. Більш того, навіть погрожували виписати протокол на нашу вантажівку, де були колонки, завдяки яким вимоги ми доносили до вінничан. Крім того, просимо у містян вибачення, що їм довелось трохи вистояти у заторах. Але інакше нас ніхто не почує.

Мета нашого автопробігу — нагадати владі про те, що потрібно знизити податок на розмитнення імпортних автомобілів і викорінити корупцію на митниці. Розмитнення зараз в два рази дорожче, ніж вартість самого автомобіля на єврономерах, що, на нашу думку, є абсурдним, — каже один з лідерів «Дорожнього контролю Вінниця» Володимир Затайдух. — Керманичі держави обіцяли, що платитимемо 600 євро за розмитнення автівки з об’ємом двигуна   2,5 л та 1000-1200 євро після 2,5. Але цього так і не сталось. Питання обіцяють розглянути до кінця 2018 року. Ми хочемо, щоб розмитнити можна було кожну машину, а не лише Євро-5, а це машини, не старші 2011 року, щоб українці могли їздити на нормальних авто. Якщо в нас купують «Жигуля» за 2000 доларів, де немає навіть подушки безпеки, то краще пригнати із Європи іномарку за такі ж гроші, але в рази якіснішу та економнішу!

Активісти не знають, скільки ж тепер у Вінниці євроблях. Але, за нашими спостереженнями, такою є кожна десята.

– Ми зараз робимо базу своїх машин на іноземній реєстрації, аби на нас не ставили клеймо. І якщо сталась якась пригода, то правоохоронці можуть звертатись до нас. І якщо ця машина в нашій базі, надамо всю потрібну інформацію.