На 63-му році внаслі­док важкої хвороби пішов з життя капітан ЗСУ, голова медичної частини батальйону «Дністер» – Сергій Гайструк.

Вінничани добре знають Сергія Гайструка як успішного лікаря, громадського діяча, по­літика, спортсмена. Його батько Анатолій Гайструк — відомий акушер-гінеколог, доктор медичних наук, професор. Син пішов слідами батька, довгий час працював акушером-гінекологом у другому пологовому будинку, потім головним лікарем у «Медитекс». Сергій Гайструк був рекордсменом України з паверліфтингу серед ветеранів. У вправі «станова тяга» піднімав штангу вагою 165 кг у ваговій категорії до 83 кг. Був активним у політичному житті країни, Вінниччини, представляв політичну партію «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

– Сергій Гайструк не на словах був патріотом України. І тому за кілька днів до широкомасштабного вторгнення росіян пішов добровольцем до вінницької Територіальної оборони, попри свій непризовний вік. А міг сміливо виїхати за кордон або спо­кійно

Ще щасливий Сергій Гайструк із родиною

няньчити новонародженого онука. Але зробив свій чоловічий вибір, — згадують про свого побратима друзі з тероборони.

Згодом капітана ЗСУ Сергія Гайструка призначили командиром медичної частини батальйону «Дністер». На цій посаді він не лише відповідав за матеріальне забезпечення батальйону, але й командував евакуацією поранених захисників, допомагав зберегти їм життя.


Медики батальйону з вдячністю відгукуються про свого керівника.

– Він сформував структуру медичної служби в батальйоні фактично з нуля. Займався усім — формував команду, організовував роботу медпункту, бойових медиків підрозділу, забезпечував матеріально-технічну базу. Евакуаційні автомобілі в підрозділі з’явилися завдяки його зусиллям. Це був взірець медика не лише цивільного, але й бойового, — впевнений його побратим Дмитро.

Таким Сергія запам’ятають родичі та друзі

– Сергій був наче сонце, наче повітря для усіх, хто мав щастя з ним працювати, жити поряд, спілкуватися, просто бути поряд... Він був лікарем за фахом та воїном в душі. Тому з перших днів війни пішов боронити державу та віддав найцінніше — своє життя за її майбутнє... Бракує слів... Спочивай з Богом, дорогий друже... Щирі співчуття рідним та близьким, — висловлює спів­чуття заступник начальника управління департаменту з питань оборонної роботи Він­ницької ОВА Юрій Мельник.

Ось як про свого колишнього однопартійця відгукнувся Анатолій Гриценко:

— Класний мужик, правильний! Глибока системна освіта, глибока системна професійність, високі мораль і патріотизм, а ще — любов до людей, готовність допомогти кожному і завжди. Красива родина, кожен в ній зі своїми талантами, наймолодші діти — переможці змагань і конкурсів світового рівня. Найстарший — дідусь Анатолій, батько Сергія, — медик, професор, у свої 92 роки продовжує навчати студентів. Сергій з Іриною виховали дітей у любові, допомогли їм здобути прекрасну освіту, головне — навчили любити свій край і свою країну, гідно нести її прапор у світі! — у жалобі за соратником Гриценко.

Поховали лікаря Сергія Гайструка у неділю, 26 березня, на Алеї слави у Вінниці.

Каріна МАЄВСЬКА