За статистикою, майже 80% пересаджених органів припадає саме на нирки. На даний час в Україні більше 3000 пацієнтів стоять у черзі на таку операцію.

Це дуже складна і дороговартісна для держави медична процедура, яка вже стала звичною у багатьох цивілізованих країнах. На жаль, українські урологи через бюрократичні перепони лише роблять перші кроки у наданні такої допомоги пацієнтам. Серед колективів, які успішно освоюють новітні методи оперування — і вінницькі лікарі.

За 75 років урологічне відділення «Пироговки» врятувало тисячі життів, освоїло гуманні операційні втручання, набуло світового досвіду лікування. Зрештою, у липні 2020 року відділення, як одне з кращих в Україні, отримало ліцензію на трансплантацію органів, зокрема нирки.

Наразі відділення працює в новому хірургічному корпусі та перейменоване в Клінічний високоспеціалізований урологічний центр, на базі якого надається цілодобова допомога ургентним та плановим пацієнтам Вінницької області та України кваліфікованими спеціалістами та медичним персоналом.

Під час операції

З 1 вересня 2021 року на базі Центру відкрито відділ трансплантації органів. Його очолює лікар вищої категорії, головний експерт ДОЗ Вінницької ОДА Олег Миколайович Капшук. Також на базі відділення функціонує курс урології кафедри хірургії Вінницького медуніверситету, якою керує доцент Ігор Віталійович Барало. За цей час сформовано високопрофесійну команду лікарів, які пройшли стажування у провідних клініках Європи і уже успішно провели 4 операції з трансплантації нирки від родинних та трупних донорів.

У списку очікування Центру на даний момент перебуває 25 пацієнтів. Один очікує на донорське серце, інші — на нирки.

До речі, урологічним Центром вперше у Вінницькій області впроваджено та застосовано сучасні методи лікування сечокам’яної хвороби, простати, уретри, сечовивідних шляхів та інших захворювань.

Для підвищення кваліфікації лікарів Центру пос­тійно проводяться в режимі онлайн майстер-класи з лапароскопічної та перкутанної хірургії в рамках обласних конференцій осередку Асоціації урологів України у Вінницькій області, за участю фахівців з Києва.


Зокрема у рамках другого з’їзду Академії української урології 24 та 25 березня в режимі онлайн вінницькі лікарі провели 2 дні відкритої хірургії. Провідні спеціалісти галузі у відкритій трансляції з опера­ційних ділились досвідом та детально аналізували методи хірургічного лікування. Загалом протягом двох днів було успішно проведено 5 надскладних операцій. До трансляції долучились колеги зі всієї України та закордонних клінік і відзначили високий професійний рівень лікарів «Пироговки».

Таким чином колектив Центру продовжує працювати над вдосконаленням та впровадженням нових технологій в урології для швидкого і якісного видужування пацієнтів. Це уже реалії нашого життя. Вінницькі урологи вийшли на світовий рівень медичної допомоги. На сьогоднішній день Вінницька обласна клінічна лікарня надає медичну допомогу методом трансплантації нирок від родинних та трупних донорів.

Пацієнти, яким показана медична допомога методом трансплантації органів, можуть звернутися в КВУЦ з відділом трансплантації органів та стати на лист очікування після проходження відповідного обстеження та згідно з рішенням консиліуму.

У Центрі працюють чотири транспланткоординатори. До сфери їхньої діяльності входять: інформаційно-роз'яснювальна робота з питань законодавства у сфері трансплантації, внесення відомостей до ЄДІСТ, формування листів (списків) очікування, здійснення визначених законодавством повноважень, пов’язаних із наданням медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення пов’язаної з нею діяльності.

Анатолій Петраченко