Підтримали рішення 58 із 60 присутніх депутатів. Наталя Сандул з «Батьківщини» не голосувала, а Ігор Хміль — утримався. Ще 23 депутати не прийшли на сесію. У кулуарах облради кажуть, що вони є парафіянами МП. Двоє депутатів на фронті.

Цього дня Вінниччина чекала давно, бо у сусідніх Хмельниччині, Житомирщині і далі на Волині, Львів­щині, Тернопільщині, ін­ших областях уже ухвалили рі­шення про заборону УПЦ (МП) на території областей. Перший крок ще у листопаді минулого року зробила й Вінницька облрада. 25 листопада 2022 року депутати обласної ради звернулися до президента, Верховної Ради, Кабміну що­до заборони діяльності Української Православної Церкви в єдності з московським патріархатом, релігійних орга­нізацій з центром в країні-агресорці на території України. У п’ятницю, 28 квітня, вирішили не лише звернутися до Києва, але й припинити договори оренди землі і нерухомого майна з Українською Православною Церквою в єдності з московським патріархатом. Звернулися до ОВА зробити інвентаризацію. Та закликали громади аналогічно розірвати такі договри.

Ось що конкретно прописано у цьому рішенні:

– У першому пункті йдеться про «звернення Вінницької обласної ради до Верховної Ради щодо невідкладного розгляду проєктів законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», який був зареєстрований 23.11.2022 року. Та вказується ще один проєкт рішення «Про внесення змін до деяких законів України про діяль­ність в Україні релігійних громад», зареєстрованого 19.01.2023 року.

У другому — «Припинення договорів оренди нерухомого майна, земельних ділянок та заборонити будь-яке користування майном, що є спільною власністю територіальних громад, сіл, селищ, міст Вінницької області з релігійними орга­нізаціями УПЦ в єдності з московським патріархатом та іншими релі­гійними організаціями, афілійованими із центром впливу держави-агресорки.

А ще за пропозицією депутата Андрія Гижка депутати під­тримали звернутися до територіальних громад прийняти аналогічні рішення на місцях. І рекомендувати Вінницькій ОВА здійснити комплекс заходів з проведення інвентаризації земельних ділянок та наявних релігійних споруд, що перебувають у державній, комунальній власності і передані в користування УПЦ (МП).

– А де решта депутатів? Чому лише 60 із 84 виявили свою громадянську позицію? Невже ті, хто не прийшов, досі є вірними МП? — запитує волонтерка Тетяна Власюк.

В облраді пояснили, що після того, як Людмила Станіславенко склала свої повноваження, залишилося 83 депутати. Двоє з них — Олег Легеза та Сергій Якубовський — в ЗСУ. А чому не прийшли решта — не мають інформації.

– Маю надію, що ті депутати, хто утримався і не голосував, будуть відповідати перед СБУ, — припускає бойовий медик Андрій Грачов, один із тих, хто разом зі своїми побратимами ініціював перед владою рішення про заборону МП.

– У абсолютної більшості церков немає договорів оренди, бо оформлені вони як тимчасові споруди. Неможливо розірвати те, чого немає, — зауважує голова ГО «Автомайдан Вінниччини» Таїса Гайда.

Голова облради Вячеслав Соколовий підтвердив, що протягом останніх років обласною радою із цією церквою не були подовжені попередні та не укладалися нові договори оренди будівель та земель.

Фракція ЄС закликає перевірити усю документацію, зокрема у тих церквах та релігійних громадах, які знаходяться на території обласних, міських районних лікарень.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото та відео Сергія ХІМІЧА