Сімейний убивця Анатолій Малєц отримав касаційний вирок і тепер воює з тещею за квартиру, де вбив її доньку та двох онуків.

Він не лише відсуджує 4-кімнатну двоярусну квартиру в новому мікрорайоні Вінниці, де позбавив життя рідну маму, сина, доньку і колишню дружину. Але й, зі слів вінницьких ІТ-ішників, продовжує заробляти у камері-одиночці.

Де він тепер? На кого працює цей «комп’ютерний геній», який ще на волі щомісяця заробляв по 5 тисяч доларів? І навіщо йому в тюрмі, де він проведе решту своїх днів, елітне житло в Академічному? Планує подарувати доньці від коханки Ліни?

З тих трагічних подій напередодні Нового року, коли 30-річний успішний комп’ютерний інженер жорстоко позбавив життя свою родину — хвору маму Валентину Анатоліївну, 7-річного сина Дениска, 3-річну доньку Світланку та їхню маму і свою колишню дружину Надію, минуло уже 4,5 року, а суди і досі тривають.

Лише днями у цій гучній кримінальній справі жирну крапку поставив Верховний Суд України. До касаційної інстанції Анатолій Малєц звернувся, щоб вкотре спробувати виправдати свої злодіяння проти кровних родичів, бо до останнього не визнавав свою вину. Зі слів його попереднього адвоката Володимира Білана, Малєц визнав тільки вбивство дружини. А мами і дітей — ні, запевняв, що не пам’ятає, як це зробив. Але прокурору у Верховному Суді вдалося довести, що покарання у виді довічного позбавлення волі відображає співмірність злочину і кари.

І коли у кримінальній справі уже без варіантів почалися суди за квартири. Поки що за ту, яку Анатолій придбав у шлюбі з убитою Надією, де росли їхні двоє дітей, де збиралася доживати віку хвора на рак мама Валентина… Як розповідають колишні сусіди Малєців, де й дотепер на вікнах висять сніжинки та новорічні прикраси, які Світланка і Дениско вирізали за кілька годин до того, як тато почав їх жорстоко вбивати молотком… А коли порішив і дітей, і дружину, і маму, пішов з подарунками до коханої Ліни та їхньої доньки.

Чи не заради неї й досі воює з колишніми родичами — тещею і сетрою вбитої Надії? Чи не для доньки поза шлюбом судиться за 4-кімнатну квартиру в новобудові? Бо, як стало відомо нашим журналістам, мама Надії Алла Анатоліївна через рік після вбивства її доньки та онуків відкрила спадкову справу. Але приватний нотаріус їй відмовив у видачі свідоцтва на спадщину. Причина — не визначена частка померлої доньки у цій 4-кімнатній квартирі.

З матеріалів цивільної справи, яка розглядалася навесні минулого року у Вінницькому міському суді, стало відомо подробиці майнових відносин. Так, зокрема, у рішенні суду вказано: 19.07. 2011 р. дочка позивачки зареєструвала шлюб з відповідачем. Від спільного шлюбу у них народилося 2 дітей. У шлюбі була придбана й 4-кімнатна квартира, хоча право власності зареєстроване за відповідачем — (тобто Малєцом — авт.). Далі — 20.02.2017 р. за позовом Малєца шлюб було розірвано. А 31.12.2018 він убив колишню дружину, дітей, які там проживали, і свою маму, яка у них гостювала.


Суд встановив, що, за законодавством, майно, набуте подружжям за час шлюбу, однаково належить дружині і чоловіку, незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного заробітку. Таким чином, суд задовольнив позов позивачки і визнав за мамою право власності у порядку спадкування за законом після смерті доньки.

Це рішення Вінницьким міським судом було розглянуто заочно. Це стало підставою для Анатолія Малєца його оспорювати. Він надав у суд клопотання про етапування з «Замкової ВК №58» на Хмельниччині, де він нині перебуває, до «Вінницької УПВ №1». Але отримав відмову. Тому апелював до суду, що був позбавлений можливості повноцінно брати участь у судовому засіданні, і просив переглянути рішення суду. Та його ухвала залишилася без задоволення.

Кому все ж дістанеться 4-кімнатна двоярусна квартира в Академічному — поки питання відкрито. Бо, як стало відомо нашим журналістам, квартирна справа буде розглядатися й у Вінницькому апеляційному суді. Як нам повідомили у пресслужбі суду, апеляційну скаргу подав представник відповідача, тобто Малєца. Він просить скасувати заочне рішення Вінницького міського суду від 16 травня 2022 року і звільнити його від сплати судового збору. Наші журналісти будуть прослідковувати це судове засідання, про його результат обов’язково повідомимо у наступних номерах газети.

Це судові спори йдуть за одну з квартир Малєца. А ще ж є мамина 2-кімнатна квартира на Вишеньці. Хто ж успадкує це житло? Дитина Анатолія і Ліни, народжена поза шлюбом? Бо, схоже, у них так і продовжуються стосунки. Як повідомили вінницькі ІТ-ішники, жінка, як представляється сестрою Малєца, замовляє дороговартісні комп’ютерні запчастини у одній вінницькій компанії. Одне з таких замовлень поїхало у Київ. Якраз тоді, коли там у Верховному Суді, вирішувалася касаційна скарга Малєца. То виходить, у камері-одиночці Замкової колонії сімейний убивця не нудьгує, а далі працює за комп’ютером? Тільки ось на кого? Це мають з’ясувати відповідні служби.

Каріна МАЄВСЬКА