З академії на фронт

3 травня у Стрижавці проводжали в останню дорогу Дмитра Мельника. Воїн загинув 29 квітня неподалік н. п. Гриценкове Сумської області. Йому було лише 26. Дмитро хоч і здобув спеціальність токаря, але вирішив пов’язати своє життя з військовою службою. У 2015 році зовсім юним хлопчиною пішов на контрактну службу до лав ЗСУ. Навчався у Національній академії сухопутних військ ім. гетьмана Сагайдачного у Львові. Займався регбі, американським футболом. Війна не дала змоги повноцінно закінчити навчання: Дмитра як курсанта випустили за скороченим терміном. Він був старшим лейтенантом, артилеристом, заступником командира механізованого батальйону. Побратими до нього зверталися Соломон. Указом Президента України Дмитро Мельник був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

З травня під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув 22-річний солдат Назар Мірошниченко з Тростянця. Юнак навчався у Харківському національному університеті цивільного захисту. 11 березня 2022 року пішов добровольцем до лав ЗСУ і був зарахований до 127-ї окремої бригади Сил територіальної оборони міста Харкова. Рідні, близькі, друзі назавжди запам’ятають Назара добрим, чуйним та турботливим сином, братом, надійним другом, який був завжди щирим, відкритим, усміхненим, людяним.

Майданівець і патріот повернувся на щиті з Маріуполя

Тростянеччина в жалобі… Бо на рідну землю повертається мужній захисник, патріот, учасник Революції гідності, АТО/ООС Віталій Рознюк і селища Демківське. У квітні 2022 року в м. Маріуполь, що на Донеччині, під час виконання бойового завдання востаннє виходив на зв’язок. Тривалий час доля захисника залишалися невідомою. Пошуки, запити, дослідження … Віра, надія, сподівання… Реальність перекреслила все. Загинув…

Мамо, не плач, я вернувся весною

У Погребищенській територіальній громаді провели в останню земну дорогу молодого воїна Анатолія В’язкова. 29 квітня поблизу н. п. Спірне Донецької області відбувся його останній бій з російською ордою. На війні хлопець був водієм протитанкового відділення батальйону оперативного призначення Національної гвардії України. Йому назавжди буде 23… Анатолій був неодружений… Весільний коровай та гільце попереду скорботної процесії несли його ровесники на місце вічного спокою Героя…

Шаргородщина 4 травня на щиті проводжала полеглого воїна із с. Конатківка Ігоря Магдалюка.

І Хмільник у жалобі за воїном-земляком… 24 квітня під час виконання бойового завдання біля н. п. Хромове Бахмутського району загинув Ігор Знаміровський.

Жителя села Конатківці у жалобі за своїм захисником. Солдат Ігор Магдалюк з червня 2022 року перебував на військовій службі в лавах ЗСУ. 3 травня він загинув смертю хоробрих за свободу України.

26 квітня, героїчно виконуючи свій військовий обов’язок перед народом України, загинув радіотелефоніст – лінійний наглядач відділення корегування вогню, солдат Збройних сил України Станіслав Марковський.

Після поранення відмовився від евакуації,  бо не було підкріплення для побратимів

У боях за Україну віддав своє життя гніванчанин Олександр Мальцев. Захищав цілісність України на східному напрямку. В цивільному житті Олександр дуже любив спорт. Мріяв про Перемогу, на яку так і не дочекався. 3 травня Олександр Мальцев загинув під час виконання завдань під н.п. Дубово-Василівка на Донеччині.

Побратими розповіли, що, будучи пораненим в гарячій точці, він надав сам собі допомогу. А коли приїхав транспорт для евакуації поранених, то їхати в госпіталь відмовився, адже підсилення не було і він сказав, що своїх не покине та стоятиме з ними до останнього...

Приспущені прапори у громадах

Ненависний ворог обірвав життя Віктора Жукова. Захисник народився у с.Станіслав Білозерського району Херсонської області. Разом з родиною проживав у Херсоні. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну перевіз родину в Іллінці, а сам став на військовий облік. Був мобілізований у вересні 2022 року. 4 травня загинув біля Первомайського на Донеччині.

Райгородська громада прощалася із Сергієм Бугримом. Він загинув 30 квітня при виконанні бойового завдання. Хоронили героя в Ситківцях, де проживав з сім'єю.

Чорний день для Кущинецького та Кіблицького старостатів. Тут повідомили про загибель Олександра Кондратюка. Він був заступником командира бойової машини- навідник-оператор механізованої роти.

5 травня в результаті ворожого артилерійського обстрілу та стрілецького бою з противником в районі Бахмуту загинув житель Тульчинської громади Володимир Мельниченко. Він був стрільцем-номером обслуги аеромобільного батальйону.

Сутисківська громада у жалобі. 2 травня у запеклих боях за незалежність України загинув військовослужбовець Дмитро Діхтяр.

Липовеччина у чорній хустині. Під час виконання бойових завдань, у складі підрозділу Національної гвардії загинув Віталій Заводнюк з с. Росоша.

Тільки 19... Всього 19... Назавжди 19...

Коли почалася війна, Герою було лише 10 років… Покоління не дітей, а мужніх безстрашних воїнів. ВЕЛИКЕ покоління! ЗОЛОТЕ покоління, яке виправляє помилки прадідів, дідів, батьків... і віддає життя за нас...

Таким був браїлівчанин Олександр Білошкурський. У свої 19 він розумів, що Перемога над ворогом залежить від кожного українця, тому вирішив підписати контракт та стати до лав ЗСУ. Сстрілець-снайпер мотопіхотної роти однієї з військових частин Олександр Білошкурський самовіданно боронив українську землю. Загинув юнак в бою під час обстрілу з РПГ 10 травня біля села Первомайське на Донеччині.

Два земляки, два побратими

Дмитро Терещенко та Андрій Богданюк різні за віком та за професією, але вони однаково палко любили свою Батьківщину. Назавжди 35 Дмитру Терещенку, вчителю фізичної культури Жмеринського ліцею №4, який одразу на другий день повномасштабного вторгнення російських військ в Україну взяв до рук зброю.

З перших днів війни у свої 26 став на захист неньки України і Андрій Богданюк. Розвідник-радіотелефоніст штурмового батальйону. Він до останнього подиху самовіданно боронив українську землю та давав відсіч ненависному ворогові.

Жаль, сум, смуток, сльози...

30 квітня у Бахмуті загинув Олександр Чорнописький. Герою назавжди 39 років. Радіон Шестопалько загинув 29 квітня. Йому назавжди 35 років. Дмитро Мельник загинув 29 квітня. Йому лише 26 років.

5 травня внаслідок мінометно-артилерійського обстрілу біля Авдіївки загинув житель смт Сутиски, військовослужбовець Сергій Слободянюк.

7 травня, додому, у с.Вербка, назавжди повернувся мужній воїн Валерій Бунич.

У Луці-Барській на щиті зустрічають Андрія Богданюка.

Загинув через місяць після свого 21-річчя Владислав Кожухар. У Могилеві-Подільському море сліз за убитою юністю... Владислав був навідником кулеметного взводу роти вогневої підтримки. Він мужньо захищав Україну, її незалежність та кожного з нас...

Городківська громада прощалася із загиблим Героєм Артуром Яровим. Молодший сержант, розвідник-сапер Артур Яровий мужньо виконавши військовий обов’язок, але отримав важкі поранення 27 квітня в результаті ворожого артилерійського обстрілу у Бахмуті. 6 травня в реанімації помер.

А в селі Куниче Крижопільської громади смуток за воїном-земляком Євгенієм Барським.

35-річний Вадим Вансевич із с.Кинашів Тульчинської громади служив навідником десантно-штурмового батальйону.

Був призваний на військову службу за контрактом в червні 2018 року. До останнього був вірний військовій присязі. Але 7 травня поблизу Кремінної Сєверодонецького району Луганської області відбувся його останній бій з ворогом...

На Донеччині 10 травня під час виконання бойового завдання загинув уродженець села Яришівка Богдан Кудирко.

Боронячи країну від ворога 14 травня загинув молодий захисник з Гавришівки Дмитро Петрунчак.

«Україна – це Рай!». Так любив говорити Олександр Пушкар з Оратова

Народився Олександр на далекому Сході. Але життєві дороги привели його до Криму, де він й зустрів свою майбутню дружину Олександру, родом з Оратова. Молоді люди вирішили повернутися на Батьківщину дівчини, де й згодом побралися. Олександра вражала щедра українська земля та особливий колорит народних звичаїв. Був майстром столярних виробів. А ще був затятим пасічником, бо любив трудитися, як та бджілка. Мобілізували Олександра у лютому 2023 року. Отримавши повістку, він сумлінно прийшов до військкомату, а через місяць навчання він вже був на передовій. Загинув 17 квітня в результаті артилерійського обстрілу біля Бахмуту.

13 травня на щиті до рідного дому повернеться відважний захисник України Олександр Рибак, який загинув 7 травня у бою із російськими окупантами на Донеччині.

Виконуючи військовий обов’язок, в районі н. п. Спірне Донецької області, 7 травня житель с. Василівка Руслан Дідик.

Студент ДонНУ віддав життя за Україну

Під час виконання бойового завдання у фронтовій зоні загинув випускник 2005 року, спеціальності «Політологія» Давид Гассієв! Давид постійно виявляв старанність і наполегливість у навчанні, мав велику повагу серед однокурсників й викладацького складу.

Олександра Ганчука 5 місяців вважали безвісти зниклим…

Олександр служив строкову службу в Повітряних військах, а з початком АТО в Україні пішов захищати незалежність своєї держави. Після повномасштабного вторгнення росії Олександр знову був призваний для захисту східних рубежів країни у Бахмутському напрямку. Виконуючи важкі бойові завдання, загинув під час сильного артилерійського обстрілу 5 грудня 2022 року. Рідні до останнього сподівались побачити чоловіка, сина та батька живим в рідному домі…

Вінниця попрощалася з Ігорем Клебанським та Павлом Демковим

22-річний Ігор Клебанський боронив територіальну цілі­сність у складі 46-ї штурмової бригади. У боях із російським агресором проявив нечувану мужність та патріотизм.

Цього ж дня вінничани прощалися із воїном Павлом Демковим. Відважний захисник 59-ї окремої мотопіхотної бригади обороняв Миколаїв, визволяв Херсон. Загинув від смертельних поранень, отриманих у бою поблизу Первомайського на Донеччині. Поховали воїнів на Алеї слави Сабарівського кладовища.

А травень тче чорну хустину

8 травня внаслідок ворожого артилерійського обстрілу неподалік с. Богданівка Бахмутського району загинув молодший сержант ЗСУ, мужній воїн, житель с. Осолинка Святослав Бабій.

За мирне небо над Україною загинув молодий воїн із Ліщинець Іван Чабан з Погребищенської громади. Кулеметник взводу оперативного призначення (на бронетранспортерах) Національної гвардії України, героїчно загинув 11 травня в результаті мінометного обстрілу та стрілецького бою з рашистським агресором в районі н.п. Спірне Донецької області.

11 травня на фронті загинув стрілець-снайпер, житель с. Лугове Віктор Корній.

11 травня поблизу н.п. Курдюмівка Бахмутського району на Донеччині прийняв останній бій кулеметник стрілецького взводу погребищанин Сергій Чайка.

13 травня, виконуюче бойове завдання, загинув Дмитро Морендель, уродженець с. Біличин. Смерть вірного присязі і відданого Україні патріота є непоправною втратою для Барщини.

Батько пішов на війну із сином

13 травня свою останню земну дорогу пройшов воїн-захисник Андрій Трофимчук.

Він загинув 6 травня під Бахмутом від осколкового поранення. Був солдатом, навідником-оператором роти оперативного призначення (на бронетранспортерах) 1-го батальйону оперативного призначення НГУ. На передовій перебував разом зі старшим сином Андрієм, для якого завжди був прикладом витримки і мужності. Андрій Трофимчук народився в Харківській області. Потім переїхав з батьками до Сосонки. В цивільному житті працював прорабом на будівництві. Два роки тому з сім’єю переїхав жити до с. Уладівки.

Редакція газети висловлює щирі співчуття рідним загиблих героїв... Вічна слава і вічна пам’ять...

Сторінку підготувала Людмила ПОЛІЩУК