Про бій стало широко  9 лютого, коли американський телеканал CBS з посиланням на джерела в Пентагоні повідомив, що в Сирії під авіаудар міжнародної коаліції під командуванням США потрапили російські найманці, які намагалися захопити нафтове родовище в районі селища Хішам. Але ще попереднього дня про важкі втрати «ПВК» повідомляв Ігор Стрєлков (Гіркін), який у 2014 році керував проросійськими сепаратистами на Донбасі. Він не навів жодних підтверджень і не назвав джерел.

Кажуть, що в тому бою полягло не менше 217 російських найманців, але Міноборони Росії серед ЗМІ поширює інформацію,  що їхніх громадян у тій частині Сирії немає. Проте в понеділок стали відомі імена п’ятьох загиблих: Олексій Ладигін із Рязані, Володимир Логінов із Калінінграда, Станіслав Матвєєв й Ігор Косотуров з міста Азбест Свердловської області та Кирило Ананьєв з Москви. Поранених із Сирії доправили до Москви та Санкт-Петербурга. Із вдовою Матвєєва  спілкувалось російське видання «Знак»; за її словами, звістку про загибель Косотурова і Матвєєва родичі отримали 9 лютого від людей, із якими вони воювали на боці угруповання «ЛНР» у 2015–2016 роках. Як розповіла жінка, її чоловік і ще щонайменше 9 осіб у вересні поїхали до Ростова-на-Дону, де до жовтня проходили «навчання», а звідти вирушили до Сирії. (У районі Ростова-на-Дону розташована база, де тренуються бійці ПВК «Вагнер» – ред.).

Як вдалось з’ясувати нашому журналісту, один із загиблих –  Кирил Ананьєв, у 2006 році  приїжджав до Томська і разом з іншими прихильниками забороненої пізніше в Росії Націонал-більшовицької партії проводив акцію під час візиту Ангели Меркель і Володимира Путіна в місто. Після того вступив до «Другой России». В 2007 році Кирило одружився із коханою Ольгою. 4 травня 2005 вона разом із соратником Євгеном Логовським вивісила на московському готелі “Росія” великий плакат “Путін, піди сам!” Після чого російський суд засудив Ольгу до 3,5 років позбавлення волі. Дівчина на оголошення вироку не з’явилася. Вона порушила підписку про невиїзд і втекла з дитиною до України. Оселилась у Вінниці. Тут вступила до Вінницького технічного університету за спеціальністю «”Безпека інформаційних і комунікаційних систем”.  Чоловік Кирил намагався часто приїжджати до родини у Вінницю. Відомо, що він був присутній на похороні правозахисника Дмитра Гройсмана.  Казав, що завдяки нашому земляку його Ольга отримала статус біженки. Українського громадянства у жінки так і немає…

Востаннє Кирил Ананьєв був у Вінниці у 2014 році. Проте їхні погляди із коханою вже тоді розходились. Адже чоловік не підтримував Революцію Гідності, воював на Донбасі на стороні невизнаних республік. Він дослужився до командира артилерійського дивізіону.  Коли були прийняті Мінські угоди, артилеристам на Донбасі робити було вже нічого. Після чого в 2015 році Кирил поїхав до Сирії як найманець ПВК «Вагнер».  Мав позивний «Москва». Зі своєю дружиною та донькою не спілкувався.

Нагадаємо, Росія з осені 2015 року проводить військову операцію в Сирії, де з 2011 року йде громадянська війна. Офіційна мета операції — допомога уряду Башара Асада в боротьбі з тероризмом. При цьому Росію звинувачували в нанесенні ударів по угрупованнях повстанців, які не визнані терористичними.