Хата воїна пахне свічками і ладаном

У Погребищі востаннє вклонились воїну Петру Кузьмінцю. На війні чоловік був стрільцем-помічником гранатометника. 8 червня він отримав тяжкі поранення під час виконання бойового завдання поблизу н. п. Невельське Донецької області. 10 червня від отриманих травм помер… Поховали захисника на кладовищі у селі Плисків.

У Плискові попрощалися ще з одним Героєм – Василем Шендеруком, який загинув 6 червня. Чоловік у мирному житті мав почесну професію пекаря. Працював на київському заводі. Пізніше і до мобілізації був директором ресторану у столиці. 12 січня призваний на військову службу. На війні Василь Шендерук був начальником їдальні взводу матеріального забезпечення. Загинув під час бойового зіткнення біля н. п. Поляна Донецької області внаслідок ворожого артилерійського обстрілу.

На війні загинув працівник обленерго

Анатолій Балатюк до війни майже шість років працював слюсарем з обслуговування теплових мереж у Вінниці на котельні. Колеги кажуть, що він був професіоналом своєї справи. Загинув військовий на Донеччині. Без чоловіка і батька залишились дружина і двоє дітей.

Воїну Жмеринка навіки 23…

Вадим Пендюр з позивним Жмеринка — молодий, добрий, світлий, відповідальний і муж­ній… Таким назавжди запам’ятають Вадима його рідні, друзі та побратими.

Вадим родом із села Володимирівка, що поруч із Браїловом Жмеринської громади. Навчався у Браїлівській школі імені Забаштанського, закінчив Гні­ванське училище за спеціальністю «кухар». Взимку став на захист рідної держави. Разом із побратимами 59 окремої мотопіхотної бригади стримував ворога у Донецькому напрямку. 13 червня ворожа куля зупинила серце хороброго воїна.

За ветерана війни помститься його син

У с. Нараївка Краснопільської громади — сумна звістка. Помер учасник бойових дій, атовець 52-річний Сергій Хитров. У 2015 році чоловік добровільного записався до лав ЗСУ, перебував на обороні Луганської області. У 2016 році повернувся додому, мав статус учасника бойових дій. У березні 2022 року був мобілізований до лав ЗСУ, проходив службу у 79 бригаді, більшість часу перебував на Слов’янському напрямку у зоні бойових дій. У грудні 2022 року за станом здоров’я був звільнений у запас. Участь у бойових діях, на жаль, підриває здоров’я та обриває життя…

До останнього подиху вірив у Перемогу і швидке повернення сина Олександра додому, який із 2020 року перебуває в ЗСУ.

Ясне сонце потемніло у Станіславчику

Тут жалоба за молодим воїном, патріотом і земляком… У бою за Україну загинув Максим Маковей… Ще зовсім юний… За свої прожиті 24 роки Максим був чудовим сином для батьків, надійним і вірним чоловіком для дружини, мужнім товаришем для друзів, – згадують у громаді. З перших днів війни Максим свідомо обрав для себе непростий шлях воїна-захисника і вирішив захищати Україну та її народ, мир та безпеку своєї родини — усіх нас.

Медик-десантник відлетів у небо

Знову похоронка у Краснопільській громаді… 13 червня під час виконання бойового завдання в районі Білогорівки Сєверодонецького району Луганської області загинув житель села Нараївка, бойовий медик, молодших сержант десантно-штурмових військ — Євгеній Кардашов. Щирі співчуття від всієї громади родині та близьким. Вічна пам’ять герою!

Пішов захищати майбутнє своїх трьох дітей

16 червня, під час виконання бойового завдання, в результаті ворожого артилерійського обстрілу, лави Небесного війська поповнив воїн Олександр Радецький, житель с. Бригидівка. Земляки згадують, що Олександр був світлою, життєрадісною, сміливою, чесною і справедливою людиною, чудовим чоловіком і батьком трьох дітей… Осиротіла хата без тата, а Україні – без сина-патріота… Жителі Барської громади глибоко сумують та поділяють невимовне горе разом із рідними і близькими Олександра та схиляють голови у скорботі…

Довгі місці надії обірвала похоронка

Віталій Ковальчук із Стрижавки загинув 19 жовтня 2022 року під час виконання бойового завдання в селищі Білогорівці Сєверодонецького району на Луганщині. З 26 жовтня минулого року вважався безвісти зниклим. Довгий час рідні сподівалися, що він перебуває в полоні. Особливо мама, яка все вірила, що не підтвердиться ДНК-експертиза про загибель сина. Але надії вмерли разом із сином-героєм…

Земляки розповідають, що у цивільному житті Віталій працював будівельником. У 2016 році пішов на контрактну військову службу до Національної гвардії у спецпідрозділ «Ягуар». Був старшим солдатом, гранатометником і снайпером. У 2016-2020 роках перебував у зоні АТО. 17 вересня минулого року отримав поранення, та після лікування повернувся на поле бою.

Під час військової служби вступив до Вінницького державного педагогічного університету на історичний факультет. Цього року мав би бути випускником. Подвиг Віталія – це самовіддана боротьба за українське майбутнє.

Еней повернувся з бою на щиті

Новітній герой новітньої України Юрій Мигун, позивний Еней, проживав у с. Щаслива Липовецької громади. Працював учителем фізкультури у школі. Захоплювався туризмом, любив спорт. На війні Юрій став воїном 35-ї окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала М. Остроградського. Був досвідченим сапером і професіоналом своєї справи.

Загинув Юрій Мигун 14 червня поблизу с. Старомайорське Волноваського району на Донеччині. Тепер воїну назавжди 29 років. Він був єдиним сином у батьків.

Честь і слава на віки

До Війтівецької громади надійшла сумна звістка. Загинув мешканець с. Дібрівка Сергій Кірєєв. Чоловік пішов захищати Батьківщину добровольцем 24.02. 2022р. Він з честю виконав свій громадянський обов’язок. На жаль, його життєва дорога трагічно обірвалася 16 червня. 19 червня мужній воїн повернеться додому на щиті…

Вінницька громада прощається із захисником Віктором Гаврилюком. Воїн віддав життя за українську Україну.

13 червня трагічно обірвалося життя жителя с. Ободівки – 30-річного Олега Деміхова. На війні чоловік був оператором штабу самохідного артилерійського дивізіону.

У Писарівці живим коридором зустріли воїна Олександра Мусієнка. Він з 2014 року давав відсіч російським окупантам. Неодноразово був поранений, внаслідок чого загострилася смертельна хвороба… Осиротіли родина, громада, країна…

Хмільник на колінах перед трунами з прапорами

Тут прощалися із двома захисниками.

Сергій Кравчук до війни працював будівельником. Останнім часом проживав у Старокостянтинові. Був добрим, чесним, сміливим, завжди готовим допомогти іншим. 3 березня чоловік був призваний до лав 3СУ на військову службу по мобілізації. Мав звання солдата та був на посаді стрілець-снайпер гірськоштурмового батальйону. Мужньо виконавши вій­ськовий обов’язок, в бою за Україну, її свободу і належність загинув 7 червня під час штурмових дій поблизу н. п. Лобкове Запорізької області.

13 червня біля н. п. Яковлівка Бахмутського району Донецької області, виявивши вірність військовій присязі, стійкість та мужність у бою за Батьківщину, загинув хмільничанин Віктор Городницький. Земляки у великій жалобі за мужнім патріотом громади та України.

З фанатської трибуни – у розвідку

Вінничанин Денис Дем’яник, позивний Динамік, був палким футбольним вболівальником. Обожнював спорт, брав участь у забігах. Учасник антитерористичної операції, став у стрій захисників 2014 року.

Після демобілізації заснував службу охорони, де працевлаштовував лише побратимів – демобілізованих військових.

24 лютого повернувся до лав Сил оборони. Тримав стрій якісно та на результат. Щиро та впевнено, з впертим оптимізмом дивився у майбутнє – і за нього бився.

За три дні до загибелі публікував світлину в Інстаграмі з новеньким «Старлінком» та радів, що для його роботи в розвідці він вкрай необхідний.

15 червня стало відомо, що Герой загинув. Смерть зустрів у бою.

Редакція газети висловлює щирі співчуття рідним загиблих героїв… Вічна слава і вічна пам’ять…

Сторінку підготувала
Людмила ПОЛІЩУК