Якраз час квітування цих неймовірних квітів

Коли їх багато – вони зачаровують!

Раніше для України, Вінниччини це була екзотика. Тепер лаванду саджають для промислових потреб. Але є багато бажаючих пофотографуватись. Тому фермери, власники лавандових полів відкрили допоміжний бізнес. Здають в оренду фотографам.

А вже вони набирають бажаючих на таку локацію для фотозйомок і забивають години.

Не повірите – бажаючих багато. Навіть у час війни, діляться фотографи.

Історія лаванди Перші згадки про цю квітку з’явилися ще за 1000 років до н.е.. В ті часи древні єгиптяни використовували лаванду при муміфікації, а древні римляни додавали сухі квіти лаванди у купіль. Клали лаванду і у воду для прання і прибирання, так як вже тоді люди знали про антисептичну властивість цієї рослини. Жителі Риму настільки полюбили лаванду, що використовували її в якості ароматизатору, лікували нею вірусні та інфекційні захворювання і навіть брали її з собою у воєнні походи. Історики вважають, що саме римляни розповсюдили лаванду по всій Європі і ця квітка настільки запала в душу європейцям, що жителі багатьох країн почали висаджувати лавандові поля на своїх землях.

В епоху Середньовіччя існувало повір’я, що лаванда здатна вберегти від злих духів, тому люди вішали маленькі букети лілових квітів над вхідними дверима, а на шиї носили хрестики із сушеного цвіту. Культовою рослиною лаванда стала у XVIII столітті у Франції. В той час її почали використовувати для лікування опіків, укусів гадюк та для боротьби з педикульозом, а в Провансі навіть з’явилася нова професія – збирач лаванди. Ці люди збирали пахучі квіти на лавандових горах, тому що лаванда в той час росла лише у гірській місцевості. Застосування лаванди в косметології та парфумерії Ще у XII столітті у одному з монастирів Франції був створений перший у світі моноаромат на основі цвіту лаванди і розмарину, який на сьогодні вважається найдревнішою парфюмерною нотою. До кінця XIX століття парфуми на основі лаванди стали настільки популярними, що в країні утворився дефіцит цих квітів. Крім того, рослину активно використовували для виготовлення ефірних масел та косметичних кремів.

В наш час лаванда також широко використовується у косметології та парфумерії. Компоненти рослини додають у доглядову косметику, так як лаванда гарно очищає шкіру, знімає набряки, запалення, усуває лущення. Завдяки тонізуючим властивостям лаванди шкіра обличчя матиме свіжий та здоровий вигляд. Всесвітньовідомі бренди парфумів повернули моду на п’янкий лавандовий аромат. Прохолодна і легка нота лаванди присутня в парфумах Guerlain, Yves Saint Laurent, Coquillete, Scent Bar 101, Roland V. Paris, Dior, Chanel. Лавандові мрії Провансу До 2000 року Франція була абсолютним лідером по вирощуванню лаванди, але з часом країна втратила провідну позицію. Тепер лаванда вирощується і в Україні