Ми вже писали про те, що Калинівська міська рада затвердила бюджет на 2018 рік і планує витратити 850 тисяч гривень на закупівлю автомобіля Nissan X-TRAIL 1.6 2WD CVT 2017 року випуску та кавоварки за 17 тисяч. Додамо, що 5 лютого вже почались торги, які мали тривати до 22 лютого.

Таке рішення вкрай обурило громадськість, тому 16 лютого була скликана позачергова сесія, на яку, окрім депутатів, завітали місцеві жителі, воїни АТО, волонтери та активісти із Вінниці та навіть Хмельницького. Всі вони вимагали у депутатів скасувати рішення щодо закупівлі кавоварки та дорогого позашляховика. Чимало питань у них було і до мера міста Анатолія Шамалюка, проте того на сесії не було. За словами колег, він у відпустці — у санаторії….

Активісти навіть поїхали до нього додому, аби пересвідчитись у цьому. Близько десяти хвилин вони на вулиці гукали мера, але до людей так і ніхто не вийшов.

Тим часом у сесійній залі емоції зашкалювали. Бо коли переше голосування за скасування даного рішення провалилось, люди вже не витримували. Дійшло навіть до нецензурної лексики, сильних виступів воїнів АТО, які просили владу схаменутись, дівчат, яких били тітушки на Майдані, та мам героїв, що пропонували меру та депутатам свою стареньку автівку, куплену за кілька тисяч гривень. Та посадовці відмовились. Мовляв, старої машини не треба, бо дорого ремонти обходяться. А службова “Волга” 2001 року, на якій тепер катається Анатолій Шамалюк, часто ламається і доводиться витрачати на ремонти по 100-200 тисяч гривень за рік.

Зрештою, друге голосування за рішення скасувати купівлю авто та кавоварки також провалилось. Активісти попросили тих депутатів-героїв, які утримались, вийти до центру, аби їх сфотографували. Мовляв, країна має знати своїх героїв. Далі слово взяв депутат калинівської міської ради Павло Катрич. Він заявив, що оскільки машину закуповує виконком, то і їздити на ній буде мер, а не депутати та громада. Мабуть, виступ колеги та брата загиблого бійця АТО настільки вразив депутатів, що зрештою вони таки проголосували за скасування  рішення про закупівлю. Відповідно, і торги не проводитимуться… Такий результат задовольнив більшість у сесійній залі Але, за словами громади, це ще не остаточна перемога, але нарешті прояв демократії у Калинівці. Бо, за словами людей, тут роками панував авторитаризм міського голови…

Фото Сергія Хіміча