Національна комісія зі стандартів державної мови оновила перелік населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови, виключивши з нього Запоріжжя. Про це повідомляється на сайті комісії.

30 червня комісія затвердила доповнення до свого рішення від 22 червня. У ньому міститься новий перелік сіл, селищ, міст, які рекомендується перейменувати. Він майже в п’ять разів коротший від попереднього, і Запоріжжя в ньому більше немає.

У списку залишилося тільки 10 міст: Бровари, Сєвєродонецьк, Два Первомайська, Первомайський, Южноукраїнськ, Кришталевий, Південне, Боково-Кришталеве, Сорокине.

Раніше з’явилася інформація, що Запоріжжя може отримати нове ім’я у зв’язку з рекомендацією Нацкомісії зі стандартів державної мови, яка внесла місто до переліку тих назв селищ і міст, які не відповідають лексичним нормам української мови. Всього в цьому списку було 1400 найменувань.

Скандальне рішення Національної комісії зі стандартів державної мови з вимогою про перейменування Запоріжжя слід скасувати. З таким запитом до міністра освіти і науки України Оксена Лісового звернувся уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Глава Міністерства освіти і науки Оксен Лісовий заявив, що скандальне рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування населених пунктів має бути скасовано.

Здається, що “бурхлива діяльність” високопосадових чиновників від науки вже нагадує анекдот про СОК і СІК. До чого тут Кришталеве, Південне?

Василь Головко