Справу доправили на новий розгляд

Це досить резонансна справа і про неї не раз писав «33-й».

Нагадуємо, що правоохоронці звинуватили двох братів у розкрадані автомобілів, які привозили для ЗСУ. Один із братів зареєстрував благодійний фонд через який всі ці авто прописувалися, та, за версією слідства, продавались через соцмережі.

Його і затримав суд, помістивши у СІЗО. Далі Хмільницький міжрайонний суд засудив підозрюваного до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

А Апеляційний суд це рішення відмінив. Ось що повідомив адвокат:

– Апеляційний суд Вінницької області скасував незаконний і, я навіть сказав би зухвалий, вирок Хмільницького міськрайонного суду щодо волонтера Олександра Дорогона. Це відбулось, зокрема й за участі, у апеляційному оскарженні, адвокатів Arzinger. Провадження направили на новий розгляд до суду першої інстанції. Отже, апеляційний бій виграний, проте основна битва ще попереду. На мою думку судове рішення у цій справі може мати безпосередній наслідок для усієї сфери благодійництва в Україні…

Нагадаю, що українського волонтера Олександра Дорогана засуджено Хмільницьким міськрайонним судом Вінницької області на 6 років з конфіскацією майна. Причиною стало порушення формальних процедур імпорту авто.

Як стверджує нардеп Maryan Zablotskiy, це вже доволі розповсюджена схема, коли правоохоронці під виглядом псевдо воєнних самі змушують волонтерів порушувати закон, після чого ловлять їх та намагаються посадити.

З початку повномасштабного вторгнення Олександр завіз в Україну 64 авто, які спочатку передавав безпосередньо до військових частин, а потім створив благодійний фонд і вже від його імені надавав військовим допомогу.

Як відомо, після рішення суду першої інстанції прокуратура оприлюднила заяву, що проситиме пом’якшити покарання чоловіку, якого суд ув’язнив на 6 років за продаж гуманітарки.

Прокуратура оскаржуватиме тюремний строк директору благодійного фонду, оскільки вважає покарання занадто суворим. Так, суд його ув’язнив на 6 років за те, що він продавав автівки, які були ввезені як гуманітарна допомога.

Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Прокурори Вінницької обласної прокуратури підтримували обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги (ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України).

Протиправні дії інкримінували жителю Хмільника, що на Вінниччині, який заснував благодійний фонд. За даними розслідування, директор фонду та ще двоє його спільників продавали автівки, які були ввезені в Україну як гуманітарна допомога.

Суд визнав обвинуваченого винним і засудив його до 6 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Але сторона обвинувачення, з огляду на визнання вини та сприяння слідству, у суді наполягала оштрафувати чоловіка. Наразі прокурори готують апеляційну скаргу, вважаючи призначене покарання занадто суворим.

Як будуть далі розгортатись події – відслідковуватиме разом.

Тетяна Квасюк