Ткацький центр VERETA відкрито 3 липня  у селі Стіна Томашпільського району Вінниччини. Центр   став другим соціальним підприємством, діяльність якого спрямована на розвиток локальних територій та відродження традиційних ремесел України. Його засновник – молодіжна громадська організація «Наше Поділля». Керівник організації Юрко Степанець переконаний, що мета центру не лише збереження традицій ткацтва, але й великий крок до сталого розвитку у сільських територіях.

Центр об’єднав сім майстринь – місцевих жительок. Впродовж останніх семи років вони на збережених у родинах ткацьких станках відтворювали традиційні на Поділлі верети – килимки. Згодом, за підтримки громадської організації і виник локальний бренд VERETA.

“Зрозуміло, ми хотіли осучаснити традиційні вироби, надати, так би мовити, практичного застосування. Були розроблені і чохли для ноутбуків, і авторські жіночі сумки, і косметички», – розповідає майстриня Оксана Терешко.

Світлана Антонішина, яка працює з перших днів появи VERETA, каже, що за цей час «відпрацювала вже понад 25 станків». Умовно кажучи, це 625 метрів верети, із якої вже й виготовляють вироби. Тому можна підрахувати скільки за цей час вдалося зробити різноманітних етнічних полотен.

Ще перед початком повномасштабного вторгнення з’явилася ідея про створення ткацького центру, куди могли б приїжджати зацікавленні опанувати ткацьке мистецтво, пройти майстерклас, попрацювати власноруч за ткацьким станком. Для цього, за словами Юрка Степанця, оголосили збір на спільнокошті Bigidea. Вдалося зібрати 90 тисяч гривень, за які і закупили чотири нових ткацьких станків, швейну машину та оверлок. Ще частина коштів пішла на сам ремонт сільської хати, яку викупила організація. Вона і стала Центром ткацтва у Стіні.

«На жаль, через війну, ми відклали всі роботи. Але в цьому році вирішили повернутися до реалізації. Знаєте, традиції ткацтва передавалися від покоління до покоління близько 5 тисяч років. Смужки на тканинах наших майстринь інколи порівнюють із своєрідним культурним ДНК. І от це ДНК нашого народу, нашої нації – сьогодні як ніколи потужне. І будь-які дії, які здатні його підсилити – на користь нашої Перемоги», – переконаний Степанець.

Відтепер, всі, хто хоче пізнати ткацтво, прокачати власний культурний код, можуть завітати до майстринь Стіни, які не лише навчать вас ткацтву. Тут можна зануритися у історію опору українського Поділля, через «стіну» якого  не пройшли ні татаро-монголи, ні ляхи, ні нацисти.

Марина Сандул