Нині, як і багато століть тому, народні традиції, звичаї, свята є одним з головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності, адже в цих життєдайних джерелах — душа народу. І ця душа безсмертна. Перемога буде за нами! Все буде Україна!

Активно й творчо розпочала літні канікули студентська молодь Калинівського технологічного фахового коледжу! Юнаки та дівчата взяли участь у тематичному заході до свята Івана Купала, відгукнувшись на запрошення туристичної компанії ЕкстрімLife, яка є організатором триденного рафтинг-туру Південним Бугом, що відбувався 6-8 липня 2023 року в с. Воробіївці Немирівської міської громади Вінницького району.

Учасниками театру-студії «Діалог» КТФК під керівництвом Світлани Матвійчук було проведено театралізоване дійство «На Купала — нічка мала» для всіх, хто брав участь у рафтинг-турі. Присутні мали можливість поринути у традиції минулих часів, магічну купальську атмосферу.

Стародавні звичаї є витвором українського народу, у них приховані його духовні скарби. Зберігаючи їх та залучаючи до цього молодь, ми передаємо їй українську духовність. Запалення купальського вогнища на березі Південного Бугу проходило урочисто та гамірно. Учасники театру-студії «Діалог» КТФК провели майстер-клас з плетення вінків та конкурс на кращий віночок, вікторину на знання купальських обрядів.

Купальське дійство проходило також за участю калинівського «народного» гурту «Калина» під керівництвом Антоніни Петрушкевич, який своїми пісенними номерами додав настрою й ліричних ноток святу.

Джерелом творчості є народна мудрість, найкращі традиції народу, а особливо відродження народних промислів. З метою вивчення та оволодіння видами декоративно-прикладного мистецтва на базі Калинівського технологічного фахового коледжу створено гурток декоративно-вжиткового напрямку «Народна творчість», яким керує викладачка спецдисциплін Наталія Коляденко. Вона зі студентками дизайнерського відділення Марією Бучацькою  та Сніжаною Гордієць  під час купальського свята провела майстер-клас «Скриня рукоділля», у ході якого учасники заходу ознайомились із особливостями плетення патріотичних виробів зі стрічок, виготовлення ляльки-мотанки, іграшок із капронових панчіх, аксесуарів за допомогою техніки валяння з вовни.

Народне мистецтво завжди зрозуміле та близьке всім. Кожен виріб несе в собі добро, радість, тепло рук майстра і фантазію, яка захоплює і дітей, і дорослих. Цей майстер-клас не залишив байдужим нікого, він посприяв розкриттю творчого потенціалу учасників, дозволив доторкнутися до культури та традицій українського народу.

Наступного дня на учасників заходу чекав активний відпочинок із випробуванням команд на витривалість, а саме: проходження Бузьких порогів та канатної дороги. Це було захопливо та незабутньо!

Студентська молодь Калинівського технологічного фахового коледжу завдяки цьому заходу отримала чудову нагоду долучитись до відродження народних традицій та яскраво розпочати свій літній відпочинок. Переповнені почуттям безмежної вдячності за запрошення до участі, зачаровані злагодженою роботою команди організаторів, комфортним активним відпочинком, купальським дійством, піснями під гітару біля нічного багаття у виконанні Тараса Пилипчука з гурту «BlissMood» та гурту «Душевні», смачною кухнею від команди ЕкстрімLife, вони залишать незабутні враження у своїх серцях надовго.

Григорій ЛІСОВЕНКО