Сучасна, активна, мегапозитивна БУР-молодь приїхала до Барської громади. Вони заряджають своїми емоціями та позитивом усіх навколо, а ще проводять з користю свій час в громаді. Якщо не я, то хто? З таким гаслом та життєвою позицією волонтери відбудовують нашу Україну.

Впродовж двох місяців (липень-серпень) волонтери з різних куточків України та світу будуть допомагати створювати для дітей інклюзивний простір: майстерню для виготовлення різних виробів власноруч дітьми з особливими потребами, кухню для навчання базових навичок приготування їжі та орієнтування в побуті, облаштування кімнати для раннього розвитку дітей від народження до 3-х років та створення залу для проведення різних заходів для дітей, батьків та педагогів.

Волонтери самостійно обирають громаду, в яку вони поїдуть працювати. Так у Барській громаді буде працювати 5 волонтерських загонів БУР-табору: 25 волонтерів, 6 майстрів, майстер-PRO, кемп-лідери, адміністратор.

Директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Барської міської ради Ірина Береза звернулась до громадської організації «Будуємо Україну Разом-БУР» з проханням допомогти відремонтувати приміщення інклюзивно-ресурсного центру. Внаслідок збільшення кількості відвідувачів виникла потреба у розширенні надання спектру послуг та ремонту приміщення.

Головою громадської організації «Будуємо Україну Разом-БУР» є Юрко Дідула, який з 2014 року створює можливості для молоді творити зміни в країні через волонтерство. Програма Будуємо Україну Разом виникла, як волонтерська акція у 2014 році та мала на меті відновити будинки, знищені внаслідок обстрілів на Сході України. Проте, з часом, БУР перетворився на рух, що формує нове покоління відповідальних українців, які творять зміни. Волонтерський будівничий табір, єдиний в Україні, який залучає молодь з усієї країни та світу, до волонтерства в невеликих містах чи селах України. Волонтери створюють молодіжні центри, допомогають сім’ям з ремонтом помешкання, знайомляться з місцевістю, формують нові соціальні зв’язки. За 8 років діяльності команда залучила до волонтерства більш як 5 тисяч молодих людей з України та різних куточків світу. БУР напрацював унікальну модель підсилення молоді через волонтерство, неформальну освіту, фінансування бізнес та освітніх проєктів, менторство та формування довіри, які вони успішно застосували в більш як 100 містах по всій Україні.

Барська громада відповідає критеріям відбору громадської організації БУР: наявність команди місцевих координаторів, здорова співпраця між усіма зацікавленими сторонами – бізнесом, медіа, владою та громадським сектором.

Тому у нас є БАР-БУР!!! Волонтери погодились допомогти відремонтувати приміщення центру, а ще їх зацікавило місто Бар з його цікавими місцями, колоритом, історичними пам’ятками та місцевою молоддю, адже організація спрямована саме на співпрацю з молоддю. Вони розуміють важливість роботи інклюзивно-ресурсного центру, вмотивовані допомогти дітям з особливими потребами і тому позитивний результат забезпечено.

У Барській громаді проживає та навчається 240 дітей з інвалідністю, тому створення інклюзивно-ресурсного центру було нагальною потребою.

За сприяння та підтримки голови Барської міської ради Володимира Саволюка рішенням 21 сесії Барської районної ради

7 скликання від 22. 02.2018р. створено комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр» Барської міської ради.

Діяльність інклюзивно-ресурсного центру забезпечують директор Ірина Береза та фахівці (консультанти) інклюзивно-ресурсного центру вчитель-логопед Тетяна Підгаїнська, Дарина Музика; вчитель-дефектолог Анжела Комендра; практичний психолог Діана Глушко; вчитель –реабілітолог.

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Барської міської ради активно працює та розвиває інклюзивну освіту в громаді впродовж 5 років. На сьогоднішній день створено 60 інклюзивних класів у 19 закладах загальної середньої освіти та 16 дошкільних інклюзивних груп у 4 закладах дошкільної освіти Барської громаді. Майже всі заклади освіти у Барській громаді є інклюзивними, тобто мають інклюзивні класи, групи.

Фахівці (консультанти) інклюзивно-ресурсного центру працюють за новими більш прогресивними та якісними підходами до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами використовуючи в роботі міжнародні стандартизовані методики для комплексної оцінки різних сфер розвитку особи. Надають консультативну, психологічну допомогу батькам, законним представникам осіб з особливими потребами, а також внутрішньо переміщеним особам. Важливою роботою є надання методичної, консультативної підтримки педагогічним працівникам закладів освіти.

Надання корекційно-розвиткових послуг дітям – це одне із основних завдань центру, адже нажаль спостерігається негативна тенденція до збільшення кількості дітей з особливими потребами. Тому звернень до практичного психолога, вчителя-логопеда, дефектолога, реабілітолога збільшилось, а особливо в умовах війни.

Наразі «Інклюзивно-ресурсний центр» Барської міської ради тісно співпрацює з органами місцевого самоврядування, має підтримку меценатів та благодійників, які допомагають центру матеріально та в організації різних заходів для дітей з особливими освітніми потребами. На базі інклюзивно-ресурсного центру організовуємо та проводимо багато різних свят, розваг, екскурсій для дітей. Співпрацюємо з «Подільською агенцією регіонального розвитку» та реалізували проєкт «Комплексна підтримка сімей з дітьми-інвалідами, які постраждали від війни в Україні» послуга психологічного супроводу та догляду за дітьми з інвалідністю різного віку в центрі денного перебування за підтримки німецького фонду Child Fund.

Приймали участь в 17 обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад та реалізували проєкт «Влаштування інклюзивного ігрового майданчика».

За підтримки держави та місцевої влади було придбано спеціальний автомобіль для інклюзивно-ресурсного центру (Мобільний інклюзивно-ресурсний центр).Автомобіль облаштовано підйомником. Це дає змогу виїжджати в віддалені куточки Барської громади і обстежувати дітей за місцем проживання, або навчання. Також моніторити роботу інклюзивних класів та дошкільних груп в закладах освіти.

В Україні інклюзивні підходи є пріоритетними, адже це відповідь на запит людей з особливими потребами і всього українського суспільства. Обраний нашою державою напрям передбачає створення гідних умов навчання для дітей з особливими освітніми потребами і є кроком до впровадження європейських принципів та стандартів життя.

Реформа «Нової української школи» продовжується та передбачає створення умов для інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами. Кожна дитина, незалежно від її можливостей, має право на успіх в житті, максимальне розкриття власних здібностей, що його може запропонувати якісна освіта.

Реалізація цього завдання неможлива без грунтовної підготовки педагогів до роботи в інклюзивних закладах.

У низці нормативних документів наголошено, що освіченість, вихованість і соціалізація дітей з особливими освітніми потребами залежить від професійної кваліфікації педагогічних працівників.

Формування професійної компетентності педагогів у галузі інклюзивної освіти має забезпечити такі складові: ціннісні орієнтації, психологічну готовність до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, методичну компетентність.

Ставлення суспільства до осіб з психофізичними порушеннями є визначальним фактором забезпечення їм соціальних та освітніх послуг.

Історія знає різні факти ставлення до людей з особливими потребами: від виразної агресії до захисту і врахування індивідуальних особливостей. Зміна суспільних тенденцій в оцінці розвитку людей призводить і до змін в їхній освіті.

Тому, із прийняттям Закону України «Про освіту» 2017року, були створені інклюзивно-ресурсні центри, які стали свого роду зв’язуючою ланкою між родиною, яка виховує дитину з особливими потребами, та закладами освіти, зокрема закладами дошкільної освіти і закладами загальної середньої освіти, а також закладами професійної фахової передвищої, вищої освіти та педагогами. Фахівці центру допомагають родині підібрати саме той заклад і ту форму навчання, які найкраще відповідатимуть освітнім потребам дитини. Шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку особи та забезпечення системного кваліфікованого супроводу впродовж всього навчання.

Дякуємо громадській організації «Будуємо Україну Разом-БУР», за те що обрали нашу Барську громаду і допомагаєте реалізувати гарний дитячий інклюзивний проєкт. Для громади це досвід спілкування з активною, сучасною, прогресивною молоддю. Це обмін досвідом, формування довіри, відповідальності та спроможності серед української молоді, а також відбудова у Барській громаді – приміщення інклюзивно-ресурсного центру. З такою молоддю наша Україна буде гарною європейською країною. Адже вони зразок для всіх, тому як у важкий для усіх нас час вони працюють на розвиток, відбудову та наближають перемогу нашої славної країни!

Директор КУ «Інклюзивно-рескрсний центр»
Барської міської ради
Ірина Береза