На це надали 38 мільйонів гривень. Утім, таке рішення мешканців обурило, і з червня минулого року вони взяли в облогу комунальну техніку, яка приїхала облаштовувати цвинтар. За словами містян, трупна отрута через аварійну каналізацію потрапить у криниці та річку Південний Буг. Натомість чиновники запевняли громаду, що кладовища в місті переповнені, а за півтора тижня ховати людей буде просто ніде. Відтоді мешканці мікрорайону Сабарів цілодобово чергували на полі, аби не дати комунальникам виконати наказ міської ради. На іншому боці чергували правоохоронці та так звані тітушки.

29 серпня на полі в Сабарові відбулись найзапекліші сутички за нове кладовище Вінниці. Тоді не обійшлось без рукоприкладства. Як наслідок, 2 карети «швидкої» забрали із поля в лікарні мінімум 5-х осіб – двох учасників акції протесту, двох поліцейських та журналіста.

А вже 10 листопада попри людські протести відбулась перша спроба поховання на кладовищі. Процесія з кількох автобусів і закритою труною з’явилась на полі близько 15.30. Заїхали із так званого «чорного входу» — з боку Академічного. Громада Сабарова так і не пустила їх на поле, тому похорон відбувся пізно увечері на старому кладовищі. Далі були знову поховання, але вже потайки від людей. Цікаво, що ховали пенсіонерів із будинку престарілих та кремованих, яких привозили із Росії. Що тепер із кладовищем? Це запитання ми поставили директору департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради Володимиру Ніценку.

– На новому Сабарівському кладовищі зараз вже більше 200 могил. Воно діє із першого поховання, тобто ще з осені минулого року, — заявив він. — Заїжджає траурна процесія з боку Сабарівського шосе. Будівельні роботи там триватимуть… Ми хочемо зробити ливневу каналізацію. Але люди не дають робити ці екологічні заходи. Щодо старого кладовища у Сабарові по вул. Карбишева, то його закрито через відсутність вільних місць. Однак там дозволено поховання померлих лише шляхом підпоховання в могилах або на других місцях родинного поховання.

Тим часом громада Сабарова, яка цілодобово чергувала на полі під кладовищем, перестала це робити. На місці стоїть лише пуста будка.

– Але ми рук не опускаємо. Наразі справу щодо незаконного будівництва цвинтаря розглядають у Верховному Суді, — повідомили журналісту сабарівчани. — Нам відомо, що Київ настільки зацікавився цим питанням, що у Сабарові навіть призупинили поховання людей. Більше того, на старому кладовищі підпоховання забороняють. То хто бреше? Також Вінницький міський суд слухає скаргу підприємства «Шляхбуд», яке вимагає від нас 62 тисячі гривень за простій техніки на полі. Зрозуміло, що таких коштів у нас немає. А якби і були — то дулю вони отримають!

Віталіна Володимирова
Фото Сергія Хіміча