З’ясувалось, що країна-агресор проводить кастинг на дитячий конкурс «міні-міс», і для афіші використала та відфотошопила портрет нашої красивої землячки. Яка реакція батьків та дівчинки, котрі не давали жодної згоди, і що відповіла країна — з’ясовував наш журналіст.

– Донечка навчається у Вінницькій школі №4. Займається художньою гімнастикою. В 2016 році здобула перше місце у всеукраїнських змаганнях, а в Дубаї на міжнародних змаганнях — третє місце, — починає розмову тато дівчинки Олег Журбенко. — Також гарно співає і бере участь у різних фестивалях. Саме Даринка виконала пісню, що стала гімном першого конкурсу «Міні-міс Вінниця-2015». Щодо модельного бізнесу, то донька у ньому з 5 років. Вона випускниця відомого дитячого модельного агентства «Princess». Має корони переможниць у конкурсах «Міні-міс Вінниця», «Міні-міс Україна» та «Міні-міс світу». І все це вона здобула за 2015 рік. Згадується мені епізод, коли проходив фінал конкурсу «Міні-міс світу-2015» у Туреччині, де брали участь 28 країн світу. Дітки на вечірці грались між собою. І для цього знання мови не потрібно. А росіяни великою компанією були осторонь. Одна із дівчаток підійшла і спитала: «А русских возьмете?» Це було на наших очах. Звісно, їх взяли до гурту. Але вразило, що діти навіть розуміють, що дорослі поводять себе неправильно.

Справжній шок отримали батьки дівчинки кілька тижнів тому, коли її наставниця, а в минулому «Міс Вінниця» Лілія Поліщук скинула фотографію плаката всеросійського конкурсу дитячої краси Fashion Kids. Його обличчям примусово стала Даринка Журбенко. Адже жодного дозволу у родини ніхто не брав. Невже у Росії немає гарних дітей? — подумали тоді батьки.

– Фото моєї доньки, датоване 2013 роком, було не лише на різноманітних сайтах в Інтернеті, а й соцмережах та бігбордах у Москві. Звісно, такого нахабства ми не очікували. Тим паче, фото ще відфотошопили. На стрічці було написано слово «Маленька міні-міс Вінниця». Російські організатори його стерли, а у слові «міні» українську букву «н» поміняли на англійську. Виходить, вони розуміли, що порушують закон, — продовжує розмову Олег Журбенко. — Чому вони це зробили — не знаю. Даринка на цю ситуацію відреагувала як доросла, адже вона знає, які у нас стосунки із Росією, дуже за це переживає. У нас багато родичів у тій країні, знає їхні погляди. Дядько Даринки служить у зоні АТО. Тому донечка заявила, що буде боротись за справедливість, чому це ми маємо давати своє фото, щоб піарити ворожу Росію у світі? Тому відразу донька написала на адресу сайту, який і дав цю рекламу. І їй відповіли, що фото отримали від модельної московської агенції Fashion Kids. Дитина дала і туди запит, чому це без її згоди беруть фото, але жодної реакції.

Кілька днів тому ми дзвонили за тим номером, який вказаний на банері. Слухавку взяла секретарка. Дала контакти керівника. Напевно, вона його встигла попередити. Бо, побачивши дзвінок з України, трубку ніхто не взяв. Пізніше світлину в одній із соцмереж таки видалили, але на банерах вона залишилась.

Судитись із шахраями, мабуть, марна справа. Тим більше, за міжнародним законом. Суд розглядає позов за місцем проживання або знаходження відповідача. Зрозуміло, що родина дівчинки у Москву не поїде, а через свою проукраїнську позицію може звідти і не повернутись. Але Даринка Журбенко з батьками придумали, як змусити їх зняти фото нашої маленької подільської красуні з своїх рекламних банерів. Кажуть, це буде інформаційна бомба! Але яка — поки що тримають у секреті.