Свято Преображення, або в народі Спас – одне з найбільших християнських свят східних слов’ян

Усього українці відзначають три Спаси: Медовий (Маковія), Яблучний і Горіховий. Цьогоріч дати святкувань залишаться незмінними, однак уже в наступному році вони зміняться у зв’язку з переходом на новоюліанський календар.

Медовий Спас

З Медового Спаса починається двотижневий Успенський піст, який завершиться 27 серпня перед святом Успіння Богородиці (28 серпня).

За традицією, освячується мед. Прийнято зберігати за іконами освячений «маковійський букет». Серед квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. До букету можна класти також чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: васильки, м’яту, чебрець, любисток та інші. Дія висушених квітів вважалася цілющою – їх давали хворим домашнім тваринам.

Також вважається, що вода на Медовий спас володіє цілющою силою, тому в свято в храмах проходить мале водосвяття.

Яблучний Спас символізує закінчення літа та швидке наближення осені

Не дарма його називають Яблучним – саме в цей час починається активний сезон яблук.

У це свято віряни йдуть до церкви та освячують фрукти й овочі з нового врожаю. У кошику повинні лежати яблука, можуть бути груші, виноград, сливи, помідори, морква, цибуля та інша городина.

На Яблучний Спас традиційно печуться пироги з яблуками, готуються компоти, а ще випікається перший хліб із борошна нового врожаю.

А у переддень Горіхового Спасу завершується Успенський піст

Третій Спас також називають Хлібним, Полотняним, Малим, Холодним, Нерукотворним Спасом чи днем пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя.

У період Горіхового Спасу закінчуються жнива, люди збирають горіхи та інший врожай перед осінню. Так само варто піти до церкви та освятити горіхи і хліб, випечений із борошна нового врожаю.

Нові дати Спасів

Православна церква України ухвалила остаточне рішення про перехід на новоюліанський календар. Із 1 вересня дати свят почнуть зміщуватися на 13 днів назад. Таким чином, цьогоріч дати Спасів залишаються незмінними, а вже наступного року українці будуть відзначати їх відповідно до нового календаря.

Нові дати Спасів (починаючи з 2024 року):

Маковія – 1 серпня замість 14 серпня;

Яблучний Спас – 6 серпня (було 19 серпня);

Горіховий Спас – 16 серпня (було 29 серпня).