В Україні тривають реформи в системі освіти. Йдеться про дошкільну, загальну середню та професійну чи академічну освіти

За словами міністра, найкраще, що є в українських школах, садках і ВНЗ, це – люди.

“Останні роки – йдеться про ковід і виклики війни – проявили неймовірну стійкість наших людей. Кожен раз, коли я говорю про якісь проблеми та трансформації, яких потребує освіта, якісь зміни, я насамперед говорю про те, що у нас прекрасні люди в освіті, які зберегли сталість системи, навчальний процес, свої заклади”, – зазначив він.

Але, звісно, освіта потребує змін. Міністр наголошує, що в цьому випадку йдеться не лише про українську освіту.

“Будь-яка система освіти повинна постійно працювати над своєю модернізацією. Тому що освіта – це те, що готує людину до завтрашнього дня. Якщо ми дійсно хочемо змінити систему освіти, ми повинні постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей”, – пояснив очільник МОН.

Що має змінитись в системі української дошкільної освіти:

Вона має достатню кількість проблем, але разом із тим і дуже велике значення. Якісна дошкільна освіта – це основа дитини для подальшого руху, успіху в школі в житті.

Крім того, це ще й можливість самореалізовуватися батькам і виходити на ринок праці.

“Конкретно зараз ми обговорюємо з експертами той комплекс реформ, який ми будемо проводити, відкриваємо доступ приватній ініціативі в організації дошкільних навчальних закладів, відкриваємо швидкий доступ до професії: швидке навчання професії вихователя. Працюємо над зміною соціального статусу вихователя дошкільного закладу, тобто йдеться про заробітну плату”, – прокоментував міністр.


На рівні загальна середньої освіти триває відновлення Нової української школи (НУШ). Як сказав Оксен Лісовий, цей проєкт показав прекрасні результати.

"Діти провчились в молодшій школі, хороші відгуки батьків, хороша результативність дітей в тих позиціях, на які спрямована була реформа НУШ, вийшли в базову школу і проєкт зупинився", - розповів міністр.

Він також додав, що уряд виділив 1,5 мільярда гривень на закупівлю необхідного обладнання для базової школи та розграбованих шкіл на окупованих територіях.

Професійна чи академічна освіта працюватиме так: діти вчаться до дев'ятого класу, а після його закінчення йдуть або в академічний ліцей, або в професійний коледж, де вчаться ще три роки.

З професійного коледжу вони виходять з професією на ринок праці, а з академічного ліцею - йдуть далі у заклад вищої освіти.

"Профтех освіту, вищу освіту і науку ми також трансформуємо", - резюмував Оксен Лісовий.