Французи мають на меті укласти побратимські відносини з Вінницею і під час дводенного перебування в нашому місті підписали Меморандум про взаєморозуміння

Вінницький місь­кий голова Сер­гій Моргунов разом з французьким колегою обговорив напрямки, в яких співпрацюватимуть на­ші міста: екологія, просторове планування, громадський тран­спорт тощо. Зокрема на плідну роботу очікують в галузі медицини.

Французькі лі­ка­рі будуть ділитися знаннями та досвідом щодо попередження та лікування серцево-судинних захворювань та хвороб, які стосуються шлунково-кишкового тракту. А ще ця співпраця має охопити таку галузь, як протезування.

«Обмін досвідом між українськими та закордонними медиками сприятимуть покращенню надання фахової допомоги, в тому числі й нашим оборонцям. У нашого майбутнього міста-побратима Нансі добре розвинуте виробництво протезів, і їхні спеціалісти готові ділитись досвідом та технологіями з вінничанами», – розповів Сергій Моргунов.

Щоб познайомитися з роботою наших лікарів, французи відвідали міську лікарню, а також державне протезно-ортопедичне підприємство. Крім того, побували на підпри­ємстві, яке займається виробництвом та постачає електротехніку в Україні, а також спеціалізованому будинку дитини «Малятко» та Музеї моделей тран­спорту.

Матьє Кляйн роз­повів, що з самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну жителі йо­го громади бу­ли занепокоєні і всіляко намагалися підтримати українців. Власне, про Вінницю та її європейські прагнення він дізнався від свого колеги – мера німецького міста Карлсруе Франка Ментрупа, з яким Нансі перебуває у статусі міст-побратимів понад 60 років.

«Вінниця – це цікаве і чудове місто. Я вперше тут і не знав, чого очікувати. Мене здивувало, що це місто абсолютно європейське, з європейськими цінностями. Тут відкриті люди і стиль життя дуже схожий на наш. У мене була можливість побачити всю природну красу міста Вінниці та її околиць. Я був дуже здивований. Мене дуже вразили екологічні амбіційні плани Він­ниці. І це також одна з точок дотику до європейських цінностей. Я точно розумію, що співпраці між Нансі та Вінницею –  бути. Я так само дуже багато нового для себе дізнався. Я поїду звідси з великою кількістю цікавих ідей, які так само можу імплементувати у своєму міст. Дуже вдячний меру Карлсруе, з яким Вінниця нещодавно зав’язала партнерські стосунки, і дуже хочу, щоб наші три міста були тісно зв’язані між собою», – сказав Матьє Кляйн. 

Французи дуже високо оцінили прагнення Вінниці інтегруватися до європейської спіль­ноти. Вони залишилися вражені від того, як відбувається прийом громадян у ЦНАПах, а також від проєкту «Бюджет громадських ініціатив», який реалізує наш муніципалітет.

Сергій Моргунов додав, що міжнародні відносини та під­тримка партнерів допомагає Вінниці динамічно розвиватися. І наше місто також готове ділитись власним досвідом в антикризовому управлінні та інших сферах.

«Ми налаштовані з нашими партнерами і містами-побратимами на довготривалу стратегічну співпрацю. Це стосується різних напрямів. Тож важливо мати можливості та бажання працювати і досягати результату», – наголосив мер Вінниці Сергій Моргунов.