Похоронили 12 жертв однієї ДТП: дві родини з дітьми винесли в Бродецькому

Серед трун були маленькі — діти від 2-х до 12 років. Шестеро янголят полетіло в небо із батьками, подружжям двох братів – Дмитра та Юлії, Руслана та Олени. Загиблу матір та кума — хрещеного батька Олександра — забрали рідні… Саме його везла додому у Клітинку вся ця родина.. Парадоксально, що така немислима кількість людей знаходилась у одному авто — «жигулях»!

Адвокати водія лісовоза, під який вскочив водій легковика, переконують, що цей водій, якого звинувачують у тій жахливій аварії, даремно зараз у СІЗО. Бо винен нібито водій автівки. Саме він віз 12 людей, порушуючи мислимі і немислимі правила, і дорослі були напідпитку…

Вискочив на зустрічну смугу…

З того місива, в яке перетворилась машина і її пасажири, важко тепер від­творити все — бо ж свідків немає, загинуло дві родини.

За кермом був Руслан Криворучко, власник старенького ВАЗ. Багато хто пише, що діти були в багажнику. Але це не так. Ця модель, двійка, багажника не має. Тому водій кинув у авто ще третє сидіння. Туди і посадили дітей. Водій Руслан у той день святкував з дружиною Оленою день народження свого сина Олександра. Два рочки…

Вранці був день народження цього дворічного Олександра (на фото – з мамою). Вже ввечері він став ангелом, як ще п’ятеро його братів, сестер, батька, матері та родичів

Серед запрошених гостей був рідний брат Дмитро із дружиною Юлею та трьома дітьми — найменшим Максимом Криворучком, доньками. Олександру в той день виповнилося два рочки. Прийшла ще 12-річна сестра братів Валя. З Немирова приїхала теща Руслана та хрещений батько хлопчика. Зрозуміло, що не обійшлось без спиртного. Всім було весело. А під вечір посідали усі, щоб провести кума до Клітинки. Там і робили поворот та в’їхали під лісовоз. Досвідчені поліцейські кажуть, що не бачили нічого страшнішого за 20 років роботи, а староста Бродецького додав: «Все село в шоковому стані, вся громада, область та Україна. Загинули два брати зі своїми дружинами та дітьми, їхня сестра, теща та друг сім’ї».


Поліція повідомляє, що ВАЗ зіткнувся із вантажівкою, багатотонним лісовозом. У день аварії поліція спочатку повідомляла про дев'ятьох загиблих — водія легковика та вісь­мох пасажирів. Наступного дня число загиблих збіль­ши­лося. Стало відомо — їх 12. В одну мить не стало 6 дорослих та 6 дітей, віком від 2 до 16 років.

На місці події пів ночі працювали слідчі обласного главку, поліцейські відділення поліції №2 Хмільницького райвідділу, криміналісти та рятувальники.

– Справа — резонансна. 20 років працюю у правоохоронних органах, все бачив, але такого ще не було. Фуру піднімали краном, а легковика відтягували… Тіла всіх загиблих направили у морг міста Вінниці для проведення експертиз.

25-го похоронили. 10 чоловік — дві родини – у Бродецькому.

– Родина, якщо брати в глобальному відношенні, неблагополучна, багатодітна, — розповідає Ігор Ткачук, староста села. — Бать­­ки цих за­ги­блих бра­тів і сестри вели не зов­сім тверезий спосіб життя. Але хлопці, які вийшли з цієї родини, працьовиті. Не маючи ні­чого в жит­ті, крім п'яних батьків, во­ни піднялися, купили собі будинки, по машині. Офіційно не працювали, але тримали господарство. Ма­ли попит на свою працю, тому що були висотниками, які вміли обрізати високі дерева, різали дрова. Без роботи не сиділи. Село в шоковому стані, і вся громада, вся область і вся Україна. Безглуздий вчинок — посадити 12 людей в машину.

На запитання, як вони могли поміститися в одну автівку (ВАЗ «двійка»), староста села додав, що доставили в машину третій ряд сидінь, такий собі диванчик з іншого авто, і всі помістились. Багато малих дітей сиділи на руках.

Сусіди додають, що хлопці, коли батьки були позбавлені батьківських прав, перебували у школі-інтернаті. Але повернулись до рідного села. Дружина Руслана Олена, Альона, як її тут називали, до народження синочка працювала у місцевому магазині. Молоде подружжя робило в хаті ремонт... Не закінчили.

— Був день народження, всі святкували, застілля. Хто пив, хто не пив — встановить експертиза, — говорить Ігор Ткачук. Всю організацію похорону бере на себе Глуховецька селищна рада.

Батько братів, якого позбавляли батьківських прав, вже помер. А мати жива. Кажуть, що на заробітках у Києві.

Як повідомляє поліція Він­ницької області, водій вантажівки затриманий та поміщений до ізолятора тимчасового тримання. Слідчі призначили ряд експертиз для встановлення причин та обставин аварії.

За фактом ДТП з тяжкими наслідками відкрили кримінальне провадження. Санкція статті передбачає покарання до 10 років позбавлення волі.

Але чи винен був водій лісовоза із Житомирщини, під який потрапив автомобіль, чи Руслан, керуючи авто, виїхав на зустрічну смугу — покажуть остаточні результати слідства...

- А діти, ці янголятка, що через безглузде рішення батьків опинились в тому автомобілі смерті, що винні вони?.. горе... – коментують односельчани і не стримують сліз... — Десять чоловік винесли із одного села — чотири учні місцевої школи не почують першого дзвоника... Опустіли їхні пар­ти... Однокласники досі шоковані...

Вічна пам’ять. Висловлюємо співчуття.

Тетяна Квасюк

Від редакції. Наших читачів настільки шокувала ця жахлива ДТП, що поет Єв­геній Юхниця написав цей вірш.

Дванадцять душ у ВАЗі
транспортерник дерева
Розчавив близь – Хмільника,
рученьки і черева.
Що, що дасть та правда –
хто й чому не вгледів…
…Дітки вже злетіли
до богів й поетів.

Ніч. Закам’яніли
закипілі сльози.
У спекотний серпень
живих заморозили…