Вінничанин розповів про свого закатованого побратима, жертву рашистського батальйону «русич», заступника командира якого піймали у Фінляндії. Неофашисти «русича» раніше приїздили на ставку Гітлера у Вінниці святкувати день народження Гітлера.

Свідком таких іменин до війни став журналіст «33-го». Ми ще тоді били на сполох — кого ми впускаємо в країну і надаємо політичний притулок?

Як відомо, заступника командира російських неофашистів Петровського затримали у Фінляндії. Він змінив прізвище та ім’я і в’їхав із дружиною, яка влаштувалась в ЄС на роботу. Думав, не виявлять. Виявили! І тепер Україна вимагає його есктрадиції як військового злочинця. Що вони чинили із нашими полоненими — далі.

— Мав нагоду особисто познайомитися з Іваном Ісиком у складі батальйону «Айдар» в 2014 році. Орієнтовно за три тижні до його страшної загибелі.

Неофашисти «русича» раніше приїздили на ставку Гітлера у Вінниці святкувати день народження Гітлера. Фото з архіву газети.

Він був віруючим християнином. Потрапив у батальйон з Майдану і збирався принципово не брати до рук зброї, тому працював на кухні. Як склалося, що в подаль­шо­му він потрапив у цю засідку — не знаю, — ділиться вінницький громадський активіст Юрій Хорт.

– Добре, що в одного з його катів вистачило дурості поїхати в Фінляндію, і він може постати перед судом.

Далі — як його катували ті нелюди.

— Мого сина катували терористи. Його документи були передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. На обличчі в нього нелюди вирізали коловрат, — мама солдата ЗСУ Івана Ісика.

Через місяць після смерті тіло 30-річного Івана віддали батькам.

Розтин, проведений українськими лікарями, показав, що його внутрішні органи були вирізані, а пізніше зашиті назад в його тіло. В горлі знайшли шматок українського прапора, а в шлунку — фрагменти мозку. А ще живому Івану Ісику вирізали на щоці коловрат (символ батальйону «русич», де служили маніяки Петровський і ще один упир на прізвище Мільчаков.

Тепер Петровський сидить у фінській тюрмі. І конче необхідно, щоб розголос про нього допоміг видачі цього нелюда Україні. А ще краще — прямо в Гаагу.

А ми всі повинні ніколи не забувати, що ще в далекому 2014 році від рук нелюдів страшною смертю загинув український Герой, простий хлопець з Дрогобича ІВАН ІСИК….

Підготував
Андрій Власенко