Україна стала асоційованим партнером Ініціативи трьох морів. Такий саме статус отримала Молдова, а Грецію офіційно запросили приєднатися до країн Тримор’я.

“Ми вирішили розширити число асоційованих країн, включивши в нього Україну і Молдову. Це показує, що обидві країни рухаються до Європейського Союзу. Це також дозволяє нам включати обидві країни в наші інфраструктурні проекти”, – сказав президент Румунії Клаус Йоханніс, передає “Польське радіо”.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда, перебуваючи в Бухаресті, зазначив, що розв’язана Росією війна проти України зробила Ініціативу трьох морів елементом регіональної безпеки. За його словами, це не просто про торгівлю, економічний розвиток або туризм.

“Сьогодні війна в Україні показала, що це питання нашої безпеки, що іноді також повинна бути або не бути можливість переміщення техніки або матеріалів”, – пояснив він.


Дуда додав, що група також розглядає нові ідеї, які покликані зблизити Україну з країнами Євросоюзу.

"Ідея, про яку зараз багато говорять, – це будівництво високошвидкісної залізниці між Києвом, Варшавою та іншими столицями країн Трьох морів, щоб виконати таке завдання в східному напрямку, до майбутнього члена Євросоюзу, яким є Україна", – зазначив польський лідер.

Дуда уточнив, що в 2018-2021 роках країни групи Тримор'я витратили 80 мільярдів євро на інвестиції, пов'язані з Ініціативою. Ще близько 40 мільярдів євро було виділено на відповідні дослідження.

Також лідери 12 країн домовилися в Бухаресті, що Ініціатива трьох морів зосередиться на тих проектах, які пов'язані із зеленою енергетикою, передовими технологіями та цифровою безпекою.

Ініціатива трьох морів відома також як Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива. У неї входять 12 країн Європейського Союзу, що мають вихід до Балтійського, Адріатичного і Чорного морів.