Асоціація міст України звернулася до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, щоб напрацювати спільні рішення для уникнення зриву опалювального сезону 2023/24 років. Про це повідомила пресслужба асоціації.

«Місцеве самоврядування б’є на сполох: гарячу воду відключають уже, коштів на подачу тепла немає, газу для бюджетників і населення за спеціальними цінами немає теж. За місяць до початку опалювального сезону, підприємства ТКЕ всієї України вимушені припиняти постачання гарячої води, підготовку до опалювального сезону та ініціювати власне банкрутство», – йдеться у заяві асоціації.

В Асоціації міст України повідомляють, що підприємства теплокомуненерго з 1 вересня завдяки діям уряду відключили від режиму покладання спеціальних зобов’язань (ПСО), тобто скасували гнучкі умови, які дозволяли стабільно працювати.


«Гарячої води вже немає, а тепла за таких умов не буде, бо: постанова уряду від 22 серпня 2023 року №896 позбавила можливості підприємства придбання природного газу за режимом ПСО для надання населенню послуг. Уряд не відшкодував 36 млрд грн з різниці в тарифах і в підприємств немає коштів для розрахунків з газопостачальними компаніями», – зазначають в АМУ.

«Без термінових змін до Постанови №896 неможливо вирішити критичні питання забезпечення надання послуг теплопостачання та гарячого водопостачання населенню, відповідно слід очікувати зриву опалювального сезону, а без збереження 4% ПДФО в бюджетах громад тарифи на тепло стрімко підвищаться або буде припинено опалення», – наголошується в заяві.