Боєць Юлій Шалавінський з тероборони  м. Шаргорода  дев’ять місяців воював “на нулі”, і після кількох поранень був списаний.

– Досі я не можу отримати посвідчення УБД і грошові виплати за поранення, – поскаржився у редакції Юлій Шалавінський. –  Чому? Тому що не проведене службове розслідування. Я воював у маріупольській 56-й бригаді ОК “Південь”, отримав кілька поранень, про що прямо в окопах мені писали довідки.

А тепер через те, що я списаний, мені не дають безкоштовного лікування. Щоб отримати виплати за поранення, мені треба у службовому розслідуванні довести, до в цей момент я був у касці, не вживав алкоголю чи наркотиків, зібрати свідчення свідків та ін.

Побратими, які були зі мною, готові свідчити. Але 56-а маріупольська бригада не проводить службового розслідування! Шаргородський воєнкомат п’ять разів відправляв туди запит про мене — але безрезультатно. Командир пише, що доручив такому-то цим питанням займатись, а він уже двохсотий або трьохсотий, і нема кого питати. “Тягнуть резину” і нічого не роблять.

Я звертався на урядову гарячу лінію, до адвокатів, але добитись правди не можу. Знаю, що є багато таких поранених і списаних солдатів, як я. І вони теж у відчаї кричать: “Хай подавляться нашими грішми!”.

Як же так? Я особисто з фронту писав друзям, щоб дістали для 56-ї бригади два автомобіля. Але їх швидко розбили. Тоді я просив ще 2 авто. Всього 4 машини пригнали за моїм проханням. І ще автобус “Спрінтер”, під зав’язку набитий продуктами для побратимів. Свій будинок у Шаргороді я здавав переселенцям із Донецька,  Луганська, Києва, забезпечував їх дровами і всім необхідним.

Після поранення я був повністю паралізований, не міг пальцем поворухнути. Зараз маю інвалідність 2 групи, не можу спати, переслідують напади, головні болі, страждає психіка. Дуже пригнічує  те, що я не можу отримати посвідчення УБД і належні виплати.

Через газету звертаюсь до тих, хто зараз в окопах — оформляйте на місці всі документи про травми, поранення, контузії, обов’язково беріть довідки з печатками, а не просто папірці. Адже “на гражданці” інколи вимагають на кожний папірець приносити ще два-три папірця.

Ірина ЗОНОВА