Днями у австрійській столиці відбувся масштабний європейський бізнес-форум відновлюваних газів, організований Європейською Комісією та Секретаріатом Європейського енергетичного Співтовариства.

Про це у фейсбуку повідомив засновник і голова асоціації Global 100%RE, президент компанії “МХП Еко Енерджи” Олександр Домбровський.

Саме він у своїй презентації на форумі розповів про інноваційні проєкти “МХП Еко Енерджи” в напрямах біометанізації, використання зеленого водню, декарбонізації та інтеграцію енергетичних технологій в Україні. А також стратегію R&I потенціалу у співпраці з Horizon Europe.

Українська компанія неодноразово входила до ТОП-10 в Україні за обсягами впровадження «зелених» технологій. Ще у 2021-му році вона проголосила амбітну мету – до 2030 року стати кліматично нейтральною та енергонезалежною компанією.

Дані завдання збігаються і з стратегічними цілями декарбонізації економіки Євросоюзу. Згідно з даними звіту Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) досягнення “нульового” рівня викидів до 2050 року все ще можливе, але для цього необхідно потроїти потужності відновлюваної енергетики до кінця десятиліття і збільшити «зелені» інвестиції до 4,5 трильйонів доларів США на рік у всьому світі до початку 2030-х років.

Рекомендації МЕА включають нарощування потужностей відновлюваної енергетики до 11 тисяч гігават до 2030 року та збільшення глобальних інвестицій у чисту енергетику з приблизно 1,8 трильйона доларів у 2023 році до близько 4,5 трильйона доларів щорічно до початку 2030-х років.

Раніше Олександр Домбровський заявляв про те, що Україна до початку наступного десятиріччя може довести до 50% частку “зеленої” енергії у загальному енергопостачанні та навіть перевищити цей показник.

Форум у Відні відбувся за участі керівників європейських профільних асоціацій, Держенергоефективності, бізнесу, Української біоенергетичноі асоціаціі та співзасновників Global 100 RE Ukraine.

Метою проведення зібрання було поєднання сталих та інноваційних проектів у ланцюжку створення вартості відновлюваних газів в Україні з інвесторами приватного сектору, враховуючи нормативні аспекти та досвід розробки декарбонізованих газів у ЄС.