Для того, щоб вдосконалити якість надання таких медичних послуг та, відповідно, подальшої реабілітації, вінницькі лікарі готуються до обміну досвідом у французьких колег з міста Нансі.

На минулому тижні у французькому місті перебувала делегація з Вінниці з робочим візитом, на її чолі — заступниця міського голови Галина Якубович. Тоді ж відбулася перша онлайн-зустріч з провідними спеціалістами Нансі та представниками державних, комунальних та приватних закладів медицини, які надають послуги із протезування та реабілітації у нашій громаді.

«За результатом цієї поїздки та зустрічі французьких і вінницьких медичних фахівців, яка відбулась онлайн, сформуємо окремі робочі групи реабі­літологів та протезистів із включенням фахівців профільної медицини, які матимуть можливість у подальшому переймати найкращі французькі практики та засвоювати навички роботи із новими розробками, — сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

— Розуміємо всі виклики, які ставить перед нами війна. Тому працюємо по різних напрямках, в тому числі й медичному. Це важливо для підвищення якості реабілітації та протезування. Дякую вінницьким фахівцям, які відкриті до нових знань, включились у роботу та готові налагоджувати тісну взаємодію з французькими колегами».

Переконана в необхідності уже зараз створювати умови для якісного надання медичних послуг і заступниця міського голови Галина Якубович.

«Для нашої громади є суттєвою та важливою підтримка партнерів у сфері охорони здоров’я. Ми побачили рівень та якість надання медичних послуг у Франції. Наші вінницькі лікарі мають намір обмінюватися досвідом з французькими колегами. Нас цікавить розвиток кадрового потенціалу, зокрема навчання, стандартизація професійних компетенцій лікарів і середнього медичного персоналу, протезистів, проведення спеціалізованої практики та стажування, телемедичне консультування, обмін досвідом, участь у міжнародних конференціях, — розповідає вона. — В центральному госпіталі м. Нансі провели спільну зустріч у режимі відеозв’язку з фахівцями з Вінниці. Плануємо співпрацювати в питаннях кардіохірургії, протезування і реабілітації та наданні екстреної медичної допомоги. Такий обмін практиками дозволить покращити якість надання медичних послуг у Вінниці. Це питання буде актуальним завжди: як в умовах повномасштабної війни, так і після нашої Перемоги».

Навчання у Нансі і практика у Вінниці

Один з учасників онлайнзустрічі — професор та керівник напрямку розробки нано-біологічних матеріалів пан Жан Філіп Жель розповів про потужну науково-дослідницьку лабораторію, яка має партнерські відносини з тридцятьма країнами світу та співпрацює із 150 підприємствами. Йдеться про Інститут Жана Ламура у Нансі, активна діяльність якого дозволяє швидко реалізовувати у життя всі новітні експериментальні зразки.

Він розповідає, що у своїй практиці фахівці центру використовують лише екологічні та безпечні мате­ріали, а серед розробок переважають електромеханічні протези, що дозволяють максимально відтворити життєві біометричні показники втрачених кінцівок.

«Дуже важливою є також фінансова сторона їх виготовлення: витрати мають бути економічно обгрунтованими відповідно до індивідуальних потреб кожного пацієнта. Ми можемо надати всю необхідну інформацію щодо підбору матеріалів для виготовлення ортезів та протезів, їх форми та шляхів реа­білітації людей як із тимчасовою формою інвалідності, так і пожиттєвою. Все для того, щоб максимально повернути їх до повноцінного життя», — каже доктор Жель.

Вінницькі колеги зацікавлені в системному обміні досвідом як шляхом організації навчань фахівців у Нансі, так і безпосередньо на базі вінницьких протезно-ортопедичних під­приємств та лікарень. Під час зустрічі йшлося також про залучення до відповідних міжнародних форумів та конференцій вінницьких спеціалістів. Крім того, великі сподівання на французьку сторону покладають і щодо отримання новітнього обладнання та техніки.

«Нас дуже цікавить співпраця щодо якісного протезування та якісної реабілітації, адже ці напрями мають йти у тандемі, — наголосив директор департаменту охорони здоров’я Він­ницької міської ради Олександр Шиш. — У своїй роботі ми використовуємо принцип «мультидисциплінарна реабілітація», що характеризує комплексний підхід до лікування пацієнтів. За результатами нашої сьогоднішньої зустрічі ми сформуємо окремі робочі групи реабілітологів та протезистів із включенням фахівців про­фільної медицини, які матимуть можливість у подальшому переймати найкращі французькі практики та засвоювати навички роботи із новими розробками».

Нагадаємо, цього літа делегація з Нансі вже побувала у Вінниці. Французи від­відали міську лікарню, а також державне протезно-ортопедичне підприємство — між міськими головами наших міст була домовленість у співпраці в галузі охорони здоров’я, і, як бачимо, перші кроки вже зроблені.