Навідники були поліцейськими. Як і їхній батько та брат. Тільки уявіть – одразу 4 поліцейських лише з однієї родини перейшли до ворога та здавали своїх же – атовців, активістів, відбирали у своїх земляків та колег майно. Коли втекли – сформували сітку інформаторів-зрадників на місцях.

Під час наведення ракети на рідне село загинули в тому числі і їхні рідні та однокласники, староста села.

А в Грозі, як повідомляє голова МВС Ігор Клименко у Telegram:

“Криміналісти поліції ідентифікували всіх загиблих внаслідок ракетного удару по кафе на Харківщині. 59 людей вбили росіяни прямим влучанням Іскандера в селі Гроза. Всі жертви – місцеві мешканці. Пенсіонери, медики, фермери, вчителі, підприємці. Всі – цивільні. Загинули цілими родинами у декілька поколінь”.

Навідниками виявилися двоє місцевих жителів — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон. Про це повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Коли селище перебувало під окупацією, колишні поліцейські, Володимир і Дмитро Мамони, перейшли на бік загарбників та влаштувалися до “управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області”. Один обійняв посаду “водія конвойної групи”, інший — “інспектора дорожньо-патрульної служби”. Напередодні деокупації обидва із сім’ями втекли в Росію, вони працювали на її користь.

“За вказівками російських окупантів вони дистанційно розпочали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території. Для цього “втемну” залучали до підривної діяльності своїх родичів, сусідів та знайомих з деокупованих міст та селищ Харківщини. Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону”, — розповіли в СБУ.

Збирати дані про заплановане перепоховання загиблого українського військового у Грозі почали у жовтні, попри те, що розуміли: під час удару загинуть цивільні, у тому числі їхні знайомі й ті, хто передавав їм інформацію.

“Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам. Отримані відомості рашисти використали для здійснення прицільного удару по українському селу із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер М”. Внаслідок повітряної атаки рф загинули 59 мирних жителів, серед них – малолітні діти. Ще шестеро цивільних були поранені”, — зазначили в СБУ.

Слідчі заочно оголосили обом навідникам за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Дії Володимира Мамона кваліфікували також за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Зараз обидва підозрюваних ховаються у Росії, тому правоохоронці проводять заходи для встановлення їхнього місця перебування.
Про час та місце поминок їм розповіли знайомі. На останньому скриншоті видно, що зрадник чи зрадниця починає усвідомлювати масштаб заподіяного лиха.

“Это все на совести Вовы, если он туда приложил руку. Я думаю, какой бы там флаг ни висел тепер, в селе вам делать больше нечего. Тупо мирных накрыли”, — пише інформатор молодшого брата Дмитра.
Дмитро та Володимир Мамони, яких підозрюють у наведенні ракети на кафе у рідному селі, під час окупації Грози добровільно пішли працювати на росіян разом з батьком і ще одним братом.

Село Гроза, де під час ракетного удару загинуло 59 чоловік, було під російською окупацією пів року. За цей час деякі місцеві мешканці перейшли на бік загарбників. Серед них були і брати Мамони, які, за версією СБУ, невдовзі стали навідниками та вбили десятки своїх земляків.

Володимир Мамон до війни жив у селищі Чкалівському неподалік від села та працював у поліцейському відділенні №3 взводу №3 роти №2 батальйону конвойної служби ГУНП в Харківській області. 9 березня 2022 року громаду окупували, і поліцейський перейшов на бік росіян.

“Від росіян Мамон отримав вогнепальну табельну зброю та автомобіль ВАЗ-2121 “Нива” з маркуванням “z”. Після чого разом з російськими військовослужбовцями почав патрулювати територію Чкалівської громади. Мамон активно агітував та схиляв місцевих до співпраці з росіянами в незаконному правоохоронному органі”, — з’ясували у “Харківському антикорупційному центрі”.
Зрадник-поліцейський сумлінно служив новому начальству: грабував земляків, видавав місця проживання ветеранів АТО та звозив людей до поліцейського відділку на допити. У середині березня Мамон забрав у колишнього ветерана АТО мікроавтобус “Фольксваген Т-4” на потреби окупантів, у квітні вилучив службовий автомобіль “Рено Дастер” у свого колеги-поліцейського.

Влітку 2022 року, ДБР повідомила заочно повідомила Володимиру Мамону про підозру в державній зраді. 12 жовтня Київський районний суд Полтави має провести засідання у справі Мамона

Молодший брат, 23-річний Дмитро, якого теж підозрюють у причетності до наведення ракети, служив у поліції з осені 2019 року. Є ще і середній брат, 26-річний Олександр Мамон, про якого у повідомленні СБУ не згадувалося. Він теж був поліцейським, став колаборантом, та після звільнення Чкалівської громади втік у Росію.

Разом з синами поїхав до Росії і батько поліцейських, Сергій Мамон.
Як ми уже писали, під час ракетного удару по кафе у Грозі загинула принаймні одна родичка Мамонів, 56-річна Наталія Мамон.