Очільник філії “Тульчинське лісомисливське господарство” ДП “Ліси України” – керівник сучасної формації з трендовими традиціями і з шаленим апетитом потрапив на Тульчинщину з Черкащини  в результаті оптимізації державних лісогосподарських підприємств – об’єднання Вінницького, Черкаського та Кіровоградського обласних управлінь у Центрально-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства з центром у м.Черкаси. Звідти новоспечених керівників заслали на всю область, що швидко зорієнтувалися в чужому краї та подружилися й пригрілися з потрібними їм людьми.

Зокрема, керівник Тульчинської філії виробами із дерева швидко придобрив районний військкомат, щоб не турбував працівників лісу ніякими медкомісіями, мобілізаціями і т.і. Щоправда працівник, який два місяці горбатився в тому військкоматі одразу потрапив під скорочення. Ну а тих, які залишилися працювати після грандіозної оптимізації, цар лісів зобов’язав кожного щомісяця передавати йому 2 тис. грн.

І це при тому, що цей посадовець отримує більше, ніж військові на передовій – понад 120 тис. грн.. Чому ж ні? Усі ж банери вздовж лісів гласять: “Ліс – це справжній живий скарб нашої землі”. І зайве нагадувати значення, яке відіграє лісове господарство не лише для економіки держави, але й для тих, хто керує цим господарством.


А коли життя таке солодке й грошики рікою стікаються, чоловіча душа бажає не просто свята, а нових гострих відчуттів, і не десь там на "нулі", де ризикуєш щомиті втратити життя, а тут, де тихо й затишно. Тож на догоду лісному царьку (аби той відчув смак свята, бо просто гроші - це ж нудьга) головний мисливствознавець Тульчинської філії організовує полювання у лісництві "Княже", що на Крижопільщині. Але полювання не традиційне, а у загонці площею понад 100 га, облаштоване попередніми керівниками-господарниками для вирощування диких тварин.

Тож у переддень професійного свята цар зі свитою, а це головний механік та головний мисливствознавець філії "Тульчинське лісомисливське господарство" ДП "Ліси України", зігнавши всіх працівників Крижопільського лісництва для обслуги, відправився полювати на кабана. Працівник лісництва "Княже", що впродовж років доглядав диких звірів, на колінах благав своє керівництво не робити цього. Але….

Полювання видалося на славу - трьом мужам-богатирям вдалося забити шістьох кабанів.

Хтось із підлеглих не витримав такої наруги і викликав наряд поліції. Як розповіли очевидці, на лісну резонансну подію приїхали, окрім слідчо-оперативної групи, начальник Крижопільської поліції та два його заступники, які застали лише копита, голови й шкіри шести кабанів.

Події розгортались ось тут

Провівши огляд території, охоронці правопорядку  розпочали документувати побачене, коли до начальника поліції зателефонував ще більш важний начальник - прокурор Тульчинського району, й наказав негайно звідти "вшиватися". Як перелякані овечки, правоохоронці швиденько виконали його наказ.

Хто поїдав тих кабанів невідомо, але вже можна здогадатися, бо такі дзвінки безкоштовно не робляться. А за непокору деякі лісники з нагоди свята залишилися без роботи, а деякі прибирали територію, щоб жодного сліду… І їх не було, коли після повідомлення відвідала місце резонансної пригоди.

Тож жодного доказу немає, і не мало б бути статті, яка наразі схожа на казку. Але не вкладається в голові, розриває на шматки від обурення, як можна під час війни, коли люди здригаються від кожного шурхоту, коли проливається кров мирного населення, коли гинуть молоді дівчата й хлопці за існування нашої держави, державні мужі, позбавлені обов'язку захищати Батьківщину, влаштовують таке свавілля.

Прикро й те, що не кожний Захисник України 1 жовтня мав можливість не те, щоб святкувати, а й поспати чи поїсти сухого хліба з якимось чаєм, не був відзначений копійчаною премією від держави, бо керівник Тульчинської філії, як повідомили колеги, удостоєний премії в розмірі 70 тис.грн.

Проте, є десятки свідків цієї ганебної пригоди й можуть надати свідчення, щоправда лише працівникам Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, яким народ поки ще довіряє. Тож останнє слово за правоохоронними органами і новоствореною антикорупційною структурою при Вінницькій ОВА. І є надія, що правда переможе…

Катерина Беріл
Опубліковано на сторінці "Томашпільський вісник" у Фейсбук