На жаль, спостерігається зріст автотроф, де жертви – діти.

В Україні суттєво зросла кількість дорожньо-транспортних прогод з дітьми. Нажаль, Вінниччина у цій сумній статистиці не є винятком. Від початку року в Україні у ДТП загинуло 136 дітей. На Вінниччині – 13.

​Упродовж дев’яти місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року на території області кількість ДТП за участі дітей зросла на 54% (з 92 до 142). На 63% (з 109 до 178) збільшилася кількість ДТП з постраждалими за участю дітей.

​Унаслідок ДТП травмовано 164 дитини, що на 59% більше ніж минулого року (103), загинуло 13 дітей проти 6 у минулому році, що є одним з найвищих показників по Україні.

​Неповнолітніми цьогоріч вчинено 6 ДТП, внаслідок яких 3 дітей-водіїв транспортних засобів загинули.

​Кожна десята ДТП за участі дітей вчинена водіями, які перебували у стані алкогольного сп’яніння.


​Аналізом обставин виникнення ДТП, під час яких у січні-вересні 2023 року потерпіли діти, встановлено, що 25 пригод сталося внаслідок порушення вимог правил дорожнього руху дітьми-пішоходами, 40 ‒ неправильного виконання маневрів водіями транспортних засобів (обгону, випередження, повороту, розвороту, руху заднім ходом тощо), 8 ‒ недотримання водіями транспортних засобів безпечної дистанції руху та інтервалу, 53 ‒ недотримання водіями транспортних засобів безпечної швидкості руху, 9 ‒ порушень вимог правил дорожнього руху водіями транспортних засобів під час проїзду перехрестя, в тому числі регульованого світлофорами, 3 ‒ внаслідок виїзду транспортним засобом на прилеглу територію з подальшим наїздом на пішохода, 4 ‒ внаслідок наїзду транспортного засобу на перешкоду.

​Унаслідок посилення кримінальної відповідальності водії отримують лише реальний строк позбавлення волі за вчинення ДТП в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

​За наполегливої позиції ювенальних прокурорів місцеві суди області призначають покарання винуватцям ДТП за участі дітей з обов’язковим позбавленням права керувати транспортними засобами.

​Разом із цим, чимала кількість ДТП сталася саме через незнання чи нехтування дітьми правил дорожнього руху.

​З метою недопущення порушень прав дітей, забезпечення їх безпеки, а також мінімізації травмування внаслідок ДТП, ювенальними прокурорами області спільно з поліцейськими наразі проводяться у навчальних закладах спільні просвітницькі заходи щодо роз’яснення дітям правил дорожнього руху та наслідків їх недотримання.

​Водночас ювенальні прокурори обласної прокуратури нагадують жителям області про необхідність посилення батьківського контролю за дітьми. Повторіть з дітьми правила дорожнього руху та наголосіть на їх неухильному дотриманні. Розкажіть дітям, як правильно та у яких місцях необхідно переходити дорогу, та нагадайте про те, які бувають наслідки у разі не дотримання цих елементарних правил дорожнього руху. Поясніть,  що поїздки на мотоциклі, скутері, велосипеді чи самокаті завжди пов’язані із чималим ризиком для їх життя та здоров’я, а керування транспортними засобами без відповідного права керування – само по собі вже є адміністративним правопорушенням.

​Лише спільними зусиллями ми можемо запобігти трагедіям на дорозі та забезпечити безпеку наших дітей, - повідомляє пресслужба Вінницькоі обласної прокуратури