Постійна комунікація міської влади з військовими дає хороші результати. Попередній тиждень виявився плідним, адже був сконцентрований на турботі про здоров’я наших військових, а також на посиленні їх технічних можливостей у роботі над знищенням російсь­кого ворога. Так, з Вінниці на фронт передали чимало обладнання у межах проєкту Між­регіонального координаційного гуманітарного штабу – це мобільні лазні, квадрокоптери, приціли, тепловізори та інше.

Коптери, тепловізори та скиди

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов передав бійцям з вінницьких бригад обладнання, закуплене напередодні через тендери. Йдеться про сім тепловізорів, 20 квадрокоптерів «Мавік» та ще стільки ж скидів під вибу­хівку. Останні закупили власними силами представники депутатського корпусу міської ради.

«У нас є близько 10 підроз­ділів, яким ми допомагаємо. Переважно це ті, які базуються у Вінниці та нашій області, де найбільше служить і воює вінничан. І вони звертаються до територіальної громади, щодо підтримки. Це ті речі, які ми маємо право придбати коштом міського бюджету та податків вінничан. Це можуть бути квадрокоптери, коліматорні приціли, прилади нічного бачення. Ще очікуємо хімічні грілки. Також є великий запит на антидронові рушниці. Окрім того, ми надаємо серйозну допомогу нашим підрозділам для боротьби із «шахедами». Передусім це прожектори, повербанки «Bandera Power» і автомобілі», — зауважив Сергій Моргунов.

Військовослужбовець Богдан зазначив, що така допомога дуже актуальна на фронті.

«Безпілотники — це розхідний матеріал на фронті, тож ця допомога стане у великій нагоді. По суті, вони зберігають життя нашим військовим на полі бою», — сказав він.

Військовим також передали тепловізори українського виробництва. Вони забезпечують видимість на відстані майже два кілометри.

Коліматори, квадрокоптери і термоси для їжі

Під час війни вкрай важливо підтримувати армію — людей, які ціною свого життя та здоров’я виборюють кожен міліметр української землі. Керуючись такими пріоритетами як безпека та оборона, Вінницька міська рада продовжує направляти всі можливі ресурси на допомогу ЗМУ. Так, ще 5 тепловізорів, 10 коліматорних прицілів, 20 ар­мійських термосів для їжі різної місткості та 10 квадрокоптерів «Mavic» передали від імені Вінницької громади минулого тижня для вінничан, які несуть службу у військових підрозділах.

Як повідомив Сер­гій Моргунов, передача техніки і термосів — це виконання запиту про допомогу, з яким офіційно звернулися військові напередодні.

Ця партія допомоги стане у нагоді під час виконання бойових завдань, переконані військові.

5 лазне-пральних комплексів для захисників

Незабаром з Вінниці на фронт поїдуть цілих п’ять лазне-пральних комплексів. Це мобільні душові обладнані всіма необхідними засобами, які дозволять помитися, поголитися, випрати та висушити одяг, а також відновити сили після важкої роботи на фронті нашим вінничанам, які несуть службу у лавах Збройних сил України.

Один з них виготовили на Вінницькому облводоканалі, а рештою комплексів займались територіальні громади Вінницької області у межах роботи Міжре­гіонального координаційного гуманітарного штабу — жителі Бершадської, Крижопільської, Уланівської та Ям­пільської громад.

За словами міського голови Сергія Моргунова, у наступній партії, яку планують до відправлення, команда Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу планує відправити 8 аналогічних мобільних комплексів. Тож, загалом, з двома комплексами, які відправили раніше, буде 15.

Лазні вдосконалили за запитами військових: встановили генератори, додаткове освітлення тощо. До кінця року ще 15 таких мають відправити на фронт.

«Це добрий приклад того, як працює Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб: ми отримуємо запит від військових, об’єднуємо зусилля і допомагаємо нашим Захисникам. Зокрема ці комплекси будуть направлені у підрозділи, в яких воюють наші вінничани або мешканці Вінницької області, — зазначив Сергій Моргунов. — Комплекси виготовлені за загальними принципами та стандартами, проте кожна громада вносила свої особливості, згідно з побажаннями військовослужбовців. Хтось додав генератори, хтось — збільшив об’єм ємності для води, хтось — поставив додаткові насоси, а хтось — додаткові рукомийники. Головне, щоб ці комплекси приносили користь нашим військовим».

Додаткове спорядження для Нацгвардії та пальне для ГО, яка опікується військово-полоненими

Під час засідання виконавчого комітету Вінницької міської ради, яке відбулося 9 листопада, ухвалили два важливих рішення.

Йдеться про виділення 12 мільйонів гривень для однієї із бригад Національної гвардії. Кошти мають спрямувати на закупівлю спецобладнання, яке допомагатиме військовослужбовцям виконувати бойові завдання на фронті.

А також про передачу 1700 літрів пального Громадській організації «Координаційний центр з питань полонених та зниклих безвісти». Пальне знадобиться для швидкого та якісного транспортування звільнених з полону військових до медичних установ, санаторіїв та реабілітаційних закладів, де вони зможуть оперативно отримати лікарську допомогу.