Росія досі не зазнала критичної шкоди. Якщо вона зараз переможе Україну, їй знадобиться небагато часу, щоб повністю відновитися.

Якщо Росія не зазнає воєнної поразки в Україні та не почне внутрішню політичну трансформацію, вже за 6-10 років вона повністю відновиться від отриманих в Україні втрат. Більше того, з огляду на процеси, що відбуваються в Росії, вона здатна в такому випадку збільшити свій воєнний потенціал до того рівня, який дасть їй змогу розпочати повномасштабну війну проти НАТО.

Таким є прогноз авторитетного аналітичного центру “Німецьке товариство зовнішньої політики” (DGAP). Моделювання базується на гіпотетичній відправній точці, де гаряча фаза війни в Україні завершилася або поразкою України, або переходом у заморожений конфлікт.

Аналітики зазначають, що за умови, якщо Росія не буде розгромлена на полі бою і політичний режим не зміниться, Кремль спрямує усі ресурси держави на якомога швидше відновлення армії та нарощування її потенціалу.

Дослідники наголошують, що значних втрат зазнали лише сухопутні сили, які відносно легко відновити з огляду на нечутливість російського суспільства до воєнних втрат. Виходячи з розрахунку, що Росія здатна за рік поповнювати армію 280 тисячами новобранців, за 10 років Кремль цілком здатен поставити “під рушницю” 2,8 млн осіб. І в армії буде багато ветеранів з реальним бойовим досвідом.

Експерти вважають, що Росія здатна забезпечити це військо всім необхідним, адже складні критичні технології росіяни імпортують навіть попри санкції, а примітивні речі, потрібні у великій кількості, вони здатні виготовити і самі. Якраз зараз у Росії набирає обертів переведення економіки на воєнні рейки. Усе це відбуватиметься на тлі посилення воєнної пропаганди та репресій. Тобто внутрішніх факторів, які зможуть зупинити мілітаризацію, не буде.

Аналітики зазначають, що НАТО мають випереджати Росію у підготовці власної оборони принаймні на рік. В інакшому випадку Кремль може спокуситися реальною чи уявною слабкістю Альянсу.

"Росія встановлює період часу через поєднання тривалої мотивації та зростаючого воєнного потенціалу. Вікно для можливої ​​російської атаки відкривається, як тільки у Росії виникає враження, що атака, наприклад, у Прибалтиці, може бути успішною", – йдеться у звіті.

Глобальна загроза для світу від Росії

Як писав УНІАН, напередодні секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що за 15-20 років Захід матиме справу з повноцінним альянсом "Китай-Іран-Росія", якщо не змінить власні підходи та не почне на повну потужність протидіяти російській агресії.

Але є загрози і значно ближчі тих, що очікують на Європу через півтора чи два десятиліття. На думку Данілова, вже після березневих "виборів" Путіна Кремль остаточно зацементує свою владу і не буде оглядатися на суспільну думку. Це означатиме, що в Росії запустят тотальну мобілізацію, аби мати більше ресурсів для знищення України.