Загалом у межах дослідження опитали шляхом онлайн-анкетування понад 30 тисяч учнів, батьків та учнів.

Понад 90 % респондентів зазначили, що вважають рідною мовою українську і використовують її у всіх сферах життя.

При цьому 43% батьків незадоволені рівнем знань української мови у своїх дітей.

Порівняно з попереднім навчальним роком, на 16% зросла кількість школярів, які краще сприймають українськомовний контент. На 17% більше школярів почали використовувати український контент.

На 9% більше школярів почали спілкуватися онлайн виключно українською мовою. На 10% менше школярів споживають російськомовний контент.

Окрім того, на 19% збільшилося використання української мови в інтернеті батьками й вчителями.

Як наголосив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, загалом динаміка переходу людей на українську є очевидною.

Кремінь додав, що у 2023 році він отримав 3 407 скарг щодо мовних порушень, з яких у сфері освіти було 307 скарг.

“Станом на сьогодні ми маємо майже 3 500 скарг. На жаль, деякі стосуються сфери освіти”, – сказав Кремінь. За його словами, системні порушення мовного закону в закладах освіти не є поодинокими.

“У нас, на превеликий жаль, є проблеми з низкою університетів. Зараз чомусь згадують тільки Дніпровський університет, але у нас є таких університетів у столиці, і в Одесі, і в Харкові та в інших куточках України достатньо.

Тому що крім послуговування недержавною мовою, дехто з представників професорсько-викладацького складу продовжує використовувати матеріали, додаткову інформацію, літературу недержавною мовою”, – додав уповноважений із захисту державної мови.