На даний момент співробітники Територіальних центрів комплектування за законом не мають права зупиняти людей, перевіряти їх документи і вручати повістки. Однак незабаром це може змінитися. Ось що розповів секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

“Зараз багато питань з боку ТЦК і з боку тих громадян, кого вони намагаються мобілізувати. По факту, у ТЦК немає ніяких прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати у нього документи. Поліція іноді відсторонюється від цього, щоб не стати якимось центром скандалу, щоб людину не притягати. І можна зрозуміти і поліцейських, і ТЦК, у яких стоять плани, і людей, яких незаконно намагаються мобілізувати. Але у них є відповідальність, згідно з Конституцією, — захищати країну”, — говорить Костенко.

Народний депутат розповів , що законопроект, який розширить права ТЦК, буде розроблений до кінця року за участю Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України.

Він також додав, що згідно з новими рішеннями співробітники ТЦК зможуть вести аудіо та відеозаписи, а також перевіряти приписні та документи.

Нагадаємо, в Україні офіційно продовжили дію воєнного стану і мобілізацію. Відповідні закони підписав президент України Володимир Зеленський. Дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні продовжили ще на 90 діб - до 14 лютого 2024 року. Але користувачі мережі відзначають, що відповідальність захищати країну має бути не лише у простих громадян. Ті самі нардепи, які одностайно голосують закони про мобілізацію інших, чиновники та посадовці та силовики також мають відповідальність. І, згідно Конституції, ще більшу, ніж простий громадянин.

На даний момент, під час воєнного стану в Україні військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки у віці від 18 до 60 років. Їх, згідно законодавству, можуть мобілізувати в армію після вручення повістки і відповідної перевірки стану здоров'я. Але при цьому, більше 600 тисяч чоловіків призовного віку за статистикою ЄС з початку повномасштабного вторгнення РФ, якимось чином виїхали за кордон.

Також стало відомо, що в Україні можуть змінитися вимоги до відстрочки і правила для студентів. Про це повідомила заступник голови комітету парламенту з питань нацбезпеки Мар'яна Безугла. Вона заявила, що в уряді працюють над законопроектом, проте фінальних пропозицій і тексту проекту поки немає.