Поезія — це пісня людської душі… 25 листопада у Вінницькій міській бібліотеці №13 перед багаточисельними колегами, друзями, земляками і рідними Тамара Іванівна Філіна презентувала свою нову збірку віршів «Лірика моєї душі». А ще цілу колекцію вишивок на українську тематику. Це її заповітні твори, народжені українським серцем і душею.

Князь Володимир і Свята Софія
Нас вчили боронити і давали крила,
Щоб жили ми, щоб в нас була надія,
Щоби єднались, щоб здійснилась мрія!

Тамара Іванівна Філіна пройшла життєвий шлях від робочої до заступника директора Вінницького молокозаводу. Рідному підприємству віддала 33 роки життя. Але заслужений відпочинок — це не для неї! Нині вона продовжує працювати на охолодженні молока. Впевнено керує автомобілем, володіє дивовижним даром об’єднувати велику сім’ю. Її шанують син, невістка, троє онуків і троє правнуків. А ще має неабиякий літературний талант, пише неймовірно зворушливі рядки, знаходить важливі слова.

Спитала Вкраїна у сина:
“Скажи, сину, чи є у нас сила?”
Спитала Вкраїна у доньки:
“Скажи, дитино, чи хватить силоньки?”

-У рідних Вилах-Ярузьких я зайшла до 92-річної мами свого однокласника, теперішнього москвича. А вона мені каже: “18 років син не був тут, я навіть його адреси не знаю. Пишу листи синочку і складаю на підвіконня — може, колись прочитає…” – згадувала Тамара Іванівна..

Були родиною, братами,
Разом ми бились з ворогами,
Але тепер ми — вороги!
І цей мій біль — це назавжди!

Поетесу уважно слухали, аплодували, вручали квіти, багато хто втирав сльози… Серед присутніх були учасниці популярних у Вінниці «вишивальних посиденьок», які щосуботи об 11 год. проводяться у 13-й бібліотеці.

– Хочемо щиро подякувати Тамарі Іванівні і співробітникам 13-ї бібліотеки за такий гарний святковий захід! – ділились враженнями вінничани. – Наша Тамара життєлюбна, закохана в Україну і українську мову. Під час воєнного стану дуже важливо підбадьорювати, надихати людей!

Проминули роки швидко,
Вже й коси немає,
Але серце моє щире
І досі співає…

Мудра людина Тамара Іванівна Філіна має що сказати людям, що згадати, що передбачити…

Ірина ЗОНОВА