Понад 90% українських військовополонених зазнають катувань від росіян та негуманного поводження. Також українці у російському полоні перебувають в інформаційній ізоляції.

Про це розповів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Він зазначив, що українських військових, які потрапили у полон, тримають в інформаційному вакуумі. Ті, хто повернувся з полону, розповідали, що росіяни говорять їм, що нібито “України вже немає”, що “інші держави поділили її територію між собою”, а доля полонених нікому “не цікава”.

Координаційному штабу відомо також про позбавлення меддопомоги, наприклад, від хронічних чи стоматологічних хвороб. Яценко каже, що ненадання такої допомоги — теж катування. Їм не видають інсуліну, знеболювальних тощо.

У російському полоні брак їжі для людей, їх тримають у неопалюваних приміщеннях, через брак вітамінів вони втрачають вагу.

— Ми знаємо, що були випадки, коли давали дуже обмежений час на прийом їжі і давали окріп. Там десь плавав у тому окропі листочок капусти, і давали хвилину на те, щоби з’їсти цей окріп — і за цей час потрібно було не тільки це зробити, а й віднести посуд, — розповів Яценко.

Полонених змушують пересуватися табором або місцем утримання в РФ чи на ТОТ у дуже незручній позі. Крім того, їх змушують стояти по 17 годин на ногах, через що виникають набряки кінцівок.

Представник Координаційного штабу додав, що в різних місцях утримання є відмінності в умовах: десь бранців більше катують та негуманно ставляться, десь – навпаки.

Яценко зазначає, що негуманне ставлення до військовополонених — це державна політика Росії, про що йшлося у звіті міжнародних організацій, які досліджували цю тему.

На відміну від Росії, Україна дозволяє полоненим росіянам телефонувати додому. Також військовополонені країни-агресора можуть дати свій персональний рахунок, щоб їхні сім’ї могли переказали їм гроші.

Бранці можуть купити собі солодощі — чого їм не надають у таборі. За словами Яценка, харчування російських військовополонених цілком достойне і достатнє порівняно з тим, що отримують українці в полоні. І, взагалі, умови їх утримання відповідають Женевській конвенції.