29 листопада  відбувся брифінг директора департаменту фінансів обласної військової адміністрації  Миколи Копачевського

Мова йшла про виконання місцевих бюджетів 2023. І як вплине на громади зняття «військового» ПДФО з місцевих бюджетів. Та обласний бюджет на 2024-й – очікування та прогноз.

– Із 1 жовтня так званий військовий ПДФО із місцевих бюджетів буде вилучено в державний бюджет України для закриття потреб армії. По Вінниччині ця сума може скласти до кінця року 2,5 мільярдів. Я загалом підтримую це рішення , бо окремі територіальні громади отримали ці кошти завдяки війні, розслабились і витрачали їх переважно на ремонти, закатували в асфальт і бруківку. Зокрема Іванівська громада свій бюджет не виконала, а дорожніх ремонтів зробила на мільйони. Водночас 23 громади області взагалі не мали цього податку., – зазначив Микола Копачевський. – Із обласного бюджету буде вилучено близько 95 мільйонів, у міста Вінниця – близько 110. Але це не означає , що ми не зможемо підтримувати наших військових і правоохоронців.

Прогноз по бюджету області на новий рік – мінус 12-18%… А ті громади, які недоотримали кошти на рівні 2021-го року отримають із державного бюджету кошти на вирівнювання ситуації. Адже бюджет по області є найбільшим роботодавцем – маємо 98 тисяч бюджетників, а це 98 тисяч сімей.

Щодо громад, які з різних причин свій бюджет не виконали, то буде проведено ретельний аналіз причин цього процесу.

Загалом свій бюджет Вінниччина перевиконала і маємо надходжень на рівні 107% від минулого року.

Решта бюджетних процесів у відео із цього брифінгу Миколи Копачевського.