Серед ключових питань, які затвердили самоврядці – продовження матеріальної допомоги військовим, укладення Угод про співпрацю з європейськими громадами та побратимство зокрема, а також затвердження міських Програм на найближчі три роки, які пов’язані з промоцією міста та вихованням молодого покоління.

Оборона та безпека

Рішення, які стосуються безпеки та оборони, стали головними на цій сесії. Саме на ці напрямки за рішенням депутатів Вінницької міської ради спрямували 53,3 млн грн. Фінансування передбачає закупівлю спецобладнання для військових частин української армії та бригад Національної гвардії, а також підсилити правоохоронні заходи.

Як розповів Вінницький місь­кий голова Сергій Моргунов, муніципалітет продовжує робити все можливе задля того, щоб закрити запити військових під­розділів, які регулярно надходять.

Продовжуємо активну комунікацію з нашими військовими, працюємо з їхніми запитами і намагаємося закрити їх у найкоротші терміни, – Моргунов.

«Виділяємо кошти на те, що необхідно для життєдіяльності безпосередньо військових частин, які базуються на території нашої громади, відповідно до їхніх запитів, – зазначив Сергій Моргунов. – Також спрямовуємо 20 млн грн на придбання безпілотників для військових частин та ще близько 20 млн грн нашій Нацгвардії на закупівлю спецобладнання, в тому числі для захисту неба над Вінницею. Крім того, в змінах та доповненнях до бюджету передбачено кошти у розмірі 10 млн грн на потреби наших спецпризначенців».

Турбота про військових ветеранів

Вінниця стала однією з громад України, де реалізують пілотний проєкт «Помічник ветерана» Міністерства у справах ветеранів, покликаний підтримати Захисників, Захисниць та їхні родини. Піклуючись про вій­ськових, Вінницька міська рада зобов’язалася фінансувати роботу помічників ветеранів допоки Уряд не сформує механізм оплати їх праці.

Помічники ветеранів – у минулому – самі учасники бойових дій або члени їхніх родин – з жовтня цього року приступили до своїх обов’язків і допомагають військовим адаптуватися до цивільного життя за принципом «рівний з рівним».

«Ми розуміємо, яку важливу роботу виконують ці люди, тому на початковому етапі будемо платити їм зарплати з міського бюджету. Наразі передбачаємо кошти до кінця цього року. Ми за жодних обставин не залишимо без підтримки помічників ветеранів, адже саме стійкість та турбота – одні з пріоритетів у нашій роботі», – зазначив міський голова.

Наразі у Вінниці працює 11 помічників ветеранів. Їм будуть платити зарплату з бюджету громади.

Стійкість економіки

Один з варіантів підтримки Збройних сил України – придбання державних цінних паперів. Тож Вінниця вже вчетверте планує використати 200 млн грн на військові облігації, цільове призначення яких стосується підсилення українського війська в умовах воєнного стану.

Кошти, спрямовані на ОВДП, держава може спрямувати на забезпечення наших військових необхідною зброєю, набоями, технікою, медикаментами та іншими засобами.

На оборону та безпеку з бюджету громади виділили 53,3 млн грн. З них 20,3 млн спрямують на закупівлю безпілотників. Ще близько 20 млн – на спецобладнання для бригад Нацгвардії.

«Ми не все можемо купити за рахунок місцевого бюджету. Маю на увазі військове обладнання спеціального призначення, зброю, набої, спеціальну військову техніку. Це, звичайно, функція держави, тому ми робимо такий диференційований підхід. Те, що дозволено, згідно з законодавством, придбати за кошти міського бюджету, ми це робимо. Разом із тим, направляємо частину коштів державі для того, щоби вона могла підсилити закупівлю відповідного обладнання», – прокоментував рішення сесії Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Звіт про виконання бюджету-2023

Підтримка армії та безпекових заходів, забезпечення стабільної роботи критичної інфраструктури, функціонування соціальної сфери, закладів освіти, охорони здоров’я – протягом 2023 року на це йдуть основні зусилля Вінницької громади.

Виконання бюджету вже другий рік поспіль триває в умовах воєнного стану. Тож доходи, як і видатки формуються відповідно до викликів, які стоять перед громадою.

Так, за звітний період до бюджету надійшло 4,9 млрд грн. Зокрема йдеться про 4,2 млрд грн за рахунок власних доходів та ще 705,5 млн за рахунок трансфертів із інших бюджетів.

200 млн грн спрямовуємо на закупівлю військових облігацій. Як місто, за законом, ми не можемо купувати важке озброєння. Тому віддаємо ці кошти в користування держави, – Моргунов.

Виконання видаткової частини бюджету громади за 9 місяців поточного року становить 4,9 млрд грн, в тому числі за рахунок власних доходів – 4,2 млрд грн.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що принцип прозорості у інформуванні населення щодо витрат залишиться незмінним. Водночас він звернув увагу керівників департаментів Вінницької міської ради на те, що до реалізації запланованих проєктів потрібно підходити реалістично та збалансовано.

«До формування бюджету на 2024 рік ми приступили, відштовхуючись від наших основних пріоритетів – безпека, оборона, стійкість, турбота. Наступного року ми повинні зберегти стабільність в громаді, підтримувати ЗСУ та безпековий сектор і ефективно використовувати ресурси, які матимемо в наявності. Проєкти розвитку Вінниці залишаємо на післявоєнний період, але вже зараз активно шукаємо інвесторів, які могли б нам допомогти покращити добробут громади», – наголосив він.

Вінницький муніципалітет одним із перших в Україні спрямував кошти на придбання військових облігацій. Протягом 2022 року на відповідні цілі було направлено 400 млн грн. А перший транш цьогоріч склав 96,5 млн.

Міжнародна співпраця

Вінниця продовжує налагоджувати та укріплювати міжнародні зв’язки на рівні муніципалітетів з містами різних країн Європи. Під час засідання сесії депутати погодили проєкт Угоди про налагодження побратимських відносин нашого міста із французьким Нансі. А також Угоди про тристоронню співпрацю Вінниці, Нансі та Карслруе.

Коментуючи відповідне рі­шення, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що це досить хороші перспективи з огляду майбутнє членство України в Європейському Союзі. За його словами, дружні зв’язки з успішними європейськими містами дають Вінниці додаткові можливості розвитку та підтримки в європейських спільнотах і дипломатичних місіях.

«Тристороння Угода між містами Німеччини, Франції та України – це для нас фактично нова форма співпраці. Сьогодні Карлсруе та Нансі дуже активні в своїх намірах співпрацювати по тих напрямах, які ми визначили. У першу чергу – це охорона здоров’я, освіта, культура, інновації підприємництва. А також те, що стосується сталого розвитку міст – це Зелений курс, екологія, партисипація та багато інших напрямів. Важливо, щоб ця співпраця була не лише на рівні органів місцевого самоврядування, а й на рівні комунальних підприємств, медичних та освітніх закладів та просто громадян наших міст, в тому числі й бізнесу. Це хороші перспективи, особливо в контексті майбутнього членства України в Європейському союзі».

У грудні Вінницький міський голова Сергій Моргунов підпише угоду про побратимство з мером французького міста Нансі.

Затвердження нових програм

Серед Програм Вінницької МТГ на 2024-2026 роки, які затвердили під час останньої сесії, наступні:

– Програма розвитку туризму та промоції;

– Програма “Місто молодих”;

– Комплексна програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Всі три документи мають велике значення для розвитку громади та націлені на подолання викликів, зумовлених воєнним станом. Зокрема формування конкурентоспроможного туристичного продукту – це поштовх до відновлення економічної активності, а отже, додаткових надходжень до бюджету.

А створення умов для активного включення у соціальне життя громади молодих людей, серед яких чимало ветеранів та переселенців, дуже важливий для подальшого розвитку Великої Вінниці.