І вони приблизно однакові від певного моменту — кому дістанеться слава та булава. Але у цих внутрішніх чварах, на жаль, губилася перемога.

Зараз у інформаційному просторі аж занадто багато «шуму», який можна вважати тим «певним моментом». За час чергової жорстокої безпричинної війни з московією українське суспільство уже пройшло ейфорію, відчувши смак тимчасової перемоги. Нині запаморочення минається, бо не так добре все складається на фронті.

І пошук відьом перебрався непомітно на вищі ешелони політичної та військової влади. Нарешті на 21-му місяці воєнного стану, активних бойових дій з сотнями тисяч загиблих та мільярдними руйнаціями вищий законодавчий орган країни захотів побачити «план війни» від вищого військового командування. Хоча нам, єдиному народу, телемарафон регулярно доносить інформацію, що на Ставці за участі президента постійно ведеться обговорення стану справ на фронті і розглядаються плани на майбутнє.

Попри це в публічний простір претензії до військових винесли голова фракції «Слуга народу» у ВР Давид Арахамія та його колега нардепка Мар’яна Безугла. Вона, до речі, вже вимагає відставки головкома ЗСУ Валерія Залужного через відсутність плану «задуму на 2024 рік»:

«Так, Головнокомандувач ЗС України не зміг надати план задуму на 2024. Ні великий, ні маленький, ні асиметричний, ні симетричний. Військові просто сказали, що їм треба забирати не менше 20 тис. громадян на місяць. Ця проблема наростала влітку як на Ставці, так і в парламенті при плануванні бюджету на 2024», — заявила нардепка, заступник голови комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки.

Тобто, коли західних партнерів ми ще не втомили своєю суперкорупцією і вони регулярно надавали нам гроші, зброю та боєприпаси, жодних претензій до головнокомандувача не було. Тепер, коли військові та суспільство запитують у президентської монобільшості у Верховній Раді: а де ж наша вітчизняна зброя, де наші снаряди, міни, набої? Чому досі кожен олігарх не збудував якийсь військовий завод? – ці запитання делікатно намагаються перепасувати Залужному.

Не хочу ні з кого робити ікону. Всі живі люди. Але для характеристики Залужного мені, як і всім українцям, вистачить факту про мільйон доларів, які йому на початку війни подарував український емігрант. Не роздумуючи головком все до цента перерахував на ЗСУ. А що ж такі «правильні нардепи»? Тільки крадуть з бюджету і якось пролазять за кордон, щоб втекти від покарання?

То де реальний план з постачання армії вітчизняних танків, САУ, сучасних мінометів, дронів, гелікоптерів, літаків та військових кораблів українського виробництва? Де побудовані за цей час оборонні заводи з випуску боєприпасів, амуніції, тепловізорів?

Де все те, на основі чого військові зможуть скласти всі ці «задуми на 2024 рік”? Де відповідні закони?

Скільки разів конкретно Безугла ініціювала в Раді розгляд питання про конфіскацію ресурсів, вкрадених у народу, на користь армії? Чи, може, депутатка від парламентської більшості «Слуга народу» і всі, хто стоїть за такою непристойною провокацією з вищого політичного керівництва, вважають, що ці речі не пов’язані між собою?

Невже ніхто не думає, як це позначиться на морально-психологічному стані бійців, в якому ступорі опиняться командири, які щогодини латають діри у матеріально-технічному забезпеченні, щоб стримувати у рази сильнішого ворога та ще й наступати.

Так, є проблема. Давати нереальні плани — легше всього. А розділити відповідальність не у кожного знайдеться мужність. Особливо, коли зашкалюють амбіції і важко скласти собі реальну ціну.

За президентську фракцію у ВР несе відповідальність президент України. Військові звертають його увагу на те, що так просто міняти командувачів та вищих армійських керівників під час бойових дій — ризикована справа. Тим більше небезпечно цькувати Головнокомандувача ЗСУ в момент, коли армії важко через низьку ефективність всіх гілок влади.

Через тупе переконання пацанів з чиновницьких кабінетів, що це війна для дядьків-трактористів, яких багато.

Але дядьки почали закінчуватись і дійшла черга до «вищої касти», якій також доведеться виконувати конституційний обов’язок і зробити вибір, ким бути: «воїном чи рабом», чи у звичному режимі «порішати питання». А тут такий безкомпромісний головком, зі світовим визнанням та всенародною повагою. То чому б його не спалити і не поставити замість нього свого чоловічка з сумнівною репутацією, у якого дружина має, приміром, російський паспорт?

Добре, якщо все це не так.

Анатолій Жучинський

Коли верстався номер газети, стало відомо, що більшість депутатів фракції «Слуга народу» засудили позицію Безуглої. Зокрема надійшла пропозиція звільнити її з посади заступника голови комітету з питань нацбезпеки. У зверненні до Генпрокуратури нардепи з інших фракцій вимагають відкриття справи стосовно Безуглої за статтями «держзрада» та «шпигунство».

А у мережі побільшало публі­кацій про розкол в українських політичних та військових елітах.