Публічна заява колективу суддів Київського апеляційного суду, опублікована на сайті суду

29 листопада Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявили, що викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні хабара у розмірі 35 тис. доларів за ухвалення “потрібного” рішення.

“Колектив суддів Київського апеляційного суду, дотримуючись презумпції невинуватості, рішуче засуджує дії суддів, які вчиняють кримінальні правопорушення, негативно ставиться до випадків корупції у суддівській спільноті, не покриває корупцію і не толерує її”.

Судді кажуть, що не обізнані з обставинами кримінального провадження, а відтак, позбавлені можливості надавати будь-яку правову оцінку підозрі, пред’явленій суддям. Однак наголошують, що “будь-які прояви корупції у судах є неприпустимими, завдають істотної шкоди авторитету правосуддя та мають призводити до невідворотності покарання всіх винних”.

Колектив суддів зауважив також, що, згідно з законом, особа вважається невинуватою, доки її вину не буде доведено в суді.

Що передувало: 29 листопада НАБУ і САП викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні хабара у розмірі 35 тис. доларів за ухвалення “потрібного” рішення.

Слідство встановило, що один з суддів запропонував одній зі сторін у справі задовольнити скаргу щодо скасування арешту майна приватного товариства. За це йому та трійці суддів у справі представник компанії мав надати 35 тис. доларів.

Після одержання хабара суддя-посередник залишив 10 тис. доларів собі, а решту 25 тис. поклав у коробку з-під віскі для подальшої передачі колегам. Вони ж після отримання коштів розділили їх між собою.