Зараз дипломати та самі експортери намагаються привести поляків до тями.

Украинский експорт через спільну з Польщею ділянку кордону скоротився на 40% через страйк польських перевізників. Про це повідомила міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, оперативні дані Держмитслужби свідчать, що у листопаді вантажним транспортом з України було експортовано 783 тисячі тонн продукції. З них 282 тисячі тонн були вивезені через кордон із Польщею, і цей показник є на 40% меншим, ніж до початку страйку польських перевізників. Зазначається, що на деяких пунктах пропуску, таких як “Ягодин – Дорогуск”, “Рава-Руська – Хребенне” обсяги експорту впали майже до нуля, на інших скоротилися удвічі.

“Ми ведемо активну роботу для вирішення цієї ситуації. Не вся вона може бути публічною, адже не завжди ця публічність грає країні на руку. Але у нас є підстави сподіватися, що завдяки цьому діалогу з обох сторін, ми зможемо владнати ситуацію”, – заявила Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що окрім дипломатів над проблемою працюють також і українські експортери, які мають ділових партнерів у Польщі.

Тим часом на українсько-словцькому кордоні перед пунктом пропуску Вишнє Нємецьке – Ужгород вже зібралося близько 1500 фур. Блокада словаками українських перевізників розпочалася 1 грудня.