Спікер парламенту Руслан Стефанчук у відповідь на скарги “Європейської солідарності” оприлюднив статистику, як і скільки часу їхні нардепи перебували за кордоном.

Він порахував, що за статистикою “Слуги народу” отримують по 4,23 погоджених відряджень на одного нардепа, а “Європейська солідарність” – по 6,7 погоджень.

До цього очільник парламенту оприлюднив й інші цифри.

За його словами, представники “Європейської солідарності” також є одними з лідерів за відрядженнями:

Іванна Климпуш-Цинцадзе була направлена у 31 відрядження за межі України, у яких із 648 днів повномасштабної війни пробула у закордонних відрядженнях 172 дні, за кількістю відряджень вона посідає третє місце серед народних депутатів.

– в Ірини Геращенко (19 відряджень тривалістю у 101 день і 19 місце);
– в Артура Герасимова (18 відряджень тривалістю 128 днів і 20 місце);
– у Марії Іонової (18 відряджень тривалістю у 93 дні та 21 місце);
– в Олексія Гончаренка (17 відряджень тривалістю 118 днів і 24 місце) і т.д.

Він також назвав і себе – що перебуває на 30 місці у “рейтингу”, але не оприлюднив дані жодної іншої фракції.

Спікер назвав скарги “ЄС” на заборону на виїзд маніпуляціями та “примітивним різновидом політичної боротьби, яка точно не в’яжеться із поняттям широко проголошеної парламентської єдності”.

Стефанчук заявив, що перейшов до ретельнішого розгляду заяв на відрядження нардепів.

Він також, ймовірно, прокоментував заяву про відрядження п'ятого президента та лідера "ЄС" Петра Порошенка, який, за даними СБУ, мав зустрітися з угорським прем'єром Віктором Орбаном: "Так, народний депутат, якого направляють на конкретний захід, наприклад, до США, потім заявляє, що у нього наплановано ряд власних політичних активностей і ще й в декількох країнах світу, до яких його (її) не відряджали та на які його (її) ніхто від імені Українського Парламенту не уповноважував.

Подекуди до цього додається ще одна цікава тенденція, коли на такі поїздки за межі України подає разом із ним (нею) одночасно заявку ще 7-8 членів цієї ж фракції (майже третина від складу)...

Водночас я, як Голова Українського Парламенту, не сприймаю й не толеруватиму позицію окремих колег, які чомусь вирішили, що саме вони є ексклюзивним "парламентським МЗС", заявляючи, що лишень вони найефективніші, найпрофесійніші та найекспертніші".

Співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко відповіла Стефанчуку, що "захист України не вимірюється екселівськими табличками: "Майже всі наші візити ми фінансували з власної кишені або коштом приймаючої сторони. За ці 2 роки я мала лише кілька офіційних відряджень від ВР (це були заходи в рамках ПА ОБСЄ, де я член делегації, але зараз і їх блокують), все інше - не підписувалося, заборонялося, тягнулося.

Співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко

Неодноразово ми з Марією Іоновою брали відпустку власним коштом, вказували в заяві мету - захист України й відстоювання її інтересів на конвергенції чи зʼїзді.

Так ми їздили на зʼїзд консерваторів минулого року, на той самий саміт IDU, бо й минулого грудня нам заблокували відрядження. Ось ці "відрядження" голова ВР і включив у свою екселівську маніпулятивну табличку".