Небезпечна отрута може потрапити в людські оселі. Пригода трапилась 27 листопада. Після прогулянки по вулиці Руданського раптово почав битися в конвульсіях і блювати йоркширський тер’єр.

Господарі собаку негайно привезли до ветлікарні. Після цілого комплексу процедур та антидотів песика, в якого вже зупинилося серце, вдалось реанімувати. Хоча досі Жорік не може оговтатись.

За кілька хвилин з прогулянки привели рідкісного бігеля. Його теж почало лихоманити і зі схожими симптомами собаку оглянув ветеринар. На жаль, жодна реанімація вже не допомогла врятувати тварину. В страшних муках домашній улюбленець помер.

Власниця іще однієї загиблої собаки, Аріна, виставила такий пост у соцмережах: «Мікуся робила щасливими не тільки свою родину, а й усіх мешканців нашої вулиці. Вона любила всіх, вона вчила любові всіх. Але той, хто розкидав страшну отруту, живе поміж нас, вітається, посміхається… і ненавидить. Це ж не страх керував цією потворою, ні, це нанависть до всіх… Живи з цим і родина твоя нехай з цим живе. А моя подруга любима там, де немає потворства. Весело стрибає по хмарках. Бережіть своїх улюбленців. Вони такі незахищені… Мій дім пустий. Моє серце спустошене…»

Така ж доля спіткала ще одного домашнього та двох собак-безхатьок, яких жителі вулиці своїм коштом стерилізували, вакцинували від сказу та підгодовували. До ночі сусіди намагалися викликати поліцію. Зрештою, два екіпажі прибули на місце пригоди, зафіксували загиблих тварин і повідомили про відкриття кримінального провадження.

Про це розповіла жителька Зарванців Анна Горобчук:

– У мене складається враження, що цю справу намагаються спустити по тормозах. Є очевидний факт отруєння собак. Згодом ми навіть знайшли знаряддя вбивства: кульки м’ясного паштету, в які вклали дуже небезпечну отруту ізоніазід. У нас є з цього приводу висновок ветлікаря.

Передали їх слідчим, але вже минуло стільки часу, а нас ні офіцер громади, ні слідчі не ставлять до відома про обставини справи, не переглядають відео з камер спостереження, яких на вулиці не менше сотні. Немає жодної реакції на наші письмові звернення про можливу причетність до отруєння певних осіб з числа жителів Зарванців.

І складається враження, що ніяке реальне розслідування не проводиться, — стурбована пані Анна.

– Але ж мова йде не лише про собак. На вулиці таких кульок з отрутою ми назбирали багато. Де гарантія, що якась дитина не вступить в цю смертельну пастку і не принесе додому отруту. У багатьох родинає є малюки, котрі повзають по всій хаті і тягнуть все дорота. Які можуть бути наслідки просто страшно собі уявити. Та й дорослі не застраховані від того, щоб стати випадковою жертвою чиєїсь ненависті до беззахисних живих істот.

Анна Горобчук від імені постраждалих вирішила публічно звернутися до правоохоронців з проханням ретельно розслідувати цю справу:

– На фронті солдати підгодовують безпритульних тварин, рятують з мінних пасток, ризикуючи своїм життям. Після підриву Каховської ГЕС ми сотнями привозили до Вінниці постраждалих тварин.

А зараз серед нас ходить людина, яка таємно вбиває собак. Боюсь, що ця гнида не зупиниться і перед вбивством людини, якщо вона чимось заважатиме. Ми хочемо знати, хто це.

До речі, жителі Зарванців у соцмережах повідомляють, що весною з вулиць села пропало щонайменше 20 собак. А стосовно нарікань на небезпеку від щеплених та стерилізованих безпритульних тварин, яких доглядають та підгодовують жителі вулиці Руданського, то наразі, як кажуть в селі, за даними офіцера громади не зафіксовано жодного випадку нападу собаки на людей.

Анатолій Петраченко