Колишній нардеп, а зараз військовий 109-бригади територіальної оборони Єгор Фірсов закликав українців не падати духом від невдач на фронті, а навпаки – тверезо проаналізувати ситуацію і робити висновки.

Він написав у Facebook, що Україна продовжує поступаємось ворогу майже у всьому: в живій силі, боєприпасах, дронах.

“Майже два роки війни в цьому плані до кардинального перелому не призвели. Росіяни вчаться на своїх помилках і крадуть наші технологічні рішення. Ми креативніші, але вони мають змогу масштабувати наші ідеї і брати чисельністю”

На думку військового, раніше українці вигравали на мотивації, “але після нереалізованих планів про каву у Криму, падає й вона”.

“Це зрозуміло: люди не залізні, вони втомлюються і їм потрібна перспектива. Коли перспективою спочатку малюється Крим, а потім “втримати Авдіївку” – це демотивує”.

На думку Фірсова, Україна надто покладалась на партнерів, не реалізуючи свої можливості.

Звичайно, вже завтра Україна не побудує сама літаки, не сконструює аналоги “хаймарсів”. У нас немає і не буде мільйона штурмовиків. Але виробити дронів у багато разів більше за ворога, і краще за нього застосувати – це реально”, – каже екснардеп.

Фірсов вважає, що наразі одне із найоголовніших завдань суспільства – забезпечити армію 100 тис. дронів на місяць.

"Вірити в ЗСУ вже мало, треба дієво допомогати їм. Чим більше дронів – тим більше врятованих життів наших військових, тим менше нових мобілізованих. Але ж це не тільки наша проблема! Вона стосується усіх. Програють війну не військові, – програють країни. Проблема, в організації. Ми досі борсаємось у волонтерській допомозі. І ділимо 100 дронів на три бригади. А ворог в цей час ставить на потік все, що може нас вбивати", – каже військовий.

Він наголошує, що війна має знову стати справою всього суспільства, як це було в лютому-березні 2022 року, а не тільки ЗСУ. І мусить наблизити всю вертикаль влади до реального життя в умовах військового стану.