Втрата Авдіївки загрожує обвалом всієї лінії оборони на сході та втрати контролю над значними територіями Донбасу.

Про це заявив військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі, військовий льотчик-інструктур Роман Світан. За його словами, важлива не настільки Авдіївка, як населений пункт, як укріпрайон, який створили на її території.

“Сама Авдіївка – це висота. Східна частина міста та промзона – панівна висота, яка розташована південно-східніше Авдіївки, між ясинуватським блокпостом та самим містом, тому росіяни постійно тиснуть саме на цю висоту. Справа не в самій Авдіївці як місті, а в укріпрайоні. Бо, якщо нам відходити з висот на сході Авдіївки, то доведеться тоді піти десь на 20 км на захід до другої лінії оборони Карлівка – Очеретине. Тобто йти до наступних висот, бо в низинах ми не втримаємося”, – пояснив військовий експерт.

Світан зазначив, що ці 20 км відходу можуть обвалити весь фронт, і також на півдні у бік Курахового, отже існує можливість втратити Мар’їнку. Доведеться відходити до Карлівки, існує загроза для Вугледару.

“У росіян якраз є такий військовий задум: якщо ми посиплемося з Авдіївки, то тоді вони натиснуть по повній з Мар’їнки до Курахового, з Вугледара до Курахового. Тобто вони хочуть скласти фронт. Окупанти готуються до того, що у нас фронт посиплеться. Тому ми Авдіївку й утримуємо, ніякої тут політики нема. Це виключно військова необхідність. А якщо посиплемося і підемо на другу лінію оборони, то нам же потім доведеться повертатися назад, а це рух на висоту, втратимо дуже багато людей, техніки. На цей час оптимально – утримувати Авдіївку”, – зазначив Світан.