У Вінниці планують додати до переліку пам’яток культурної спадщини історії та мистецтва ще два об’єкти – стрілецьке кладовище вояків Галицької Армії та Армії УНР та пам’ятник ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи.

Відповідну документацію розробляють у департаменті архітектури та містобудування міської ради спільно з Музеєм Вінниці. Процес знаходиться на стадії затвердження, повідомили у Вінницькій міській раді.

«Присвоєння кладовищу вояків Галицької Армії та Армії УНР та пам’ятнику ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи нового статусу — це продовження процесу, який ми цього року активізували. Його мета — вишукати у міському просторі маркерні об’єкти, які матимуть най­вищий ступінь охорони та популяризації», — каже головний архітектор Вінниці Євген Совінський.

Він зазначив, що така робота проводиться вперше після 1997 року. Наразі у Вінниці статус пам’ятки культурної спадщини має 201 об’єкт.

У Вінниці археологи виявили чи не найбільший у світі некрополь вояків Української галицької армії

Що відомо:

Стрілецький цвинтар вояків Галицької Армії та Армії УНР — одне з найбільших поховань на Поділлі періоду Перших визвольних змагань. Науковці припускають, що у 1919-1920 роках вічний спочинок тут знайшли щонайменше дві тисячі вояків, серед них — видатний український критик та публіцист, поручник Микола Євшан (Федюшко). Прах Героїв був виявлений під час археологічних робіт пошукового центру «Доля» та Центру історії Вінниці у 2020 році.

Пам’ятник ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи встановили навпроти Центрального автовокзалу Вінниці у 1996 році. Він був одним із перших в Україні місць пам’яті на честь тих, хто врятував світ від атомного лиха у 1986 році. Авторами монумента стали скульптор Юрій Козерацький та архітектор Ігор Єзерський.