Немає слів, щоб передати цей біль. Спочатку у батька, ветлікаря з Липовця Миколи Бондаренка та його сім’ї була радість. Син Сергій став військовим пілотом.

Але все перекреслила війна.

Сергій загинув на сході на початку березня, в перший місяць війни,

А далі батько поїхав на місце загибелі сина, пілота МІ-8. Впізнав його по медальйону…

Героїчного земляка поховали з усіма почестями на Алеї Слави у Липовці.

Але страшне горе, побачене, підкосило чоловіка. І він впав в депресію, захворів, покинув роботу.

Життя втратило всякий сенс…
Він і зараз, коли згадує ті миті, не може стримати сліз. Як жити далі? Сім’я почала шукати сили. Вірили, що син найменше, чого б хотів, їхнього відчаю.

Ще у 2019-му купили закинуте приміщення. Микола Бондаренко мріяв відкрити тут ветклініку для тварин. Але після трагедії все закинув.

Земляки дивились співчутливо, розуміли. Але як тут зарадити такому горю?

Якось до Миколи Бондаренка підійшов представник Липовецької ТГ Юрій Станіславський. Порадив звернути увагу на оголошений конкурс від Фонду «МХП – Громаді».

Допоміг написати грант.
Так батько героя пройшов перший етап, далі другий. А вже у фіналі дізнався, що із більше 600 претендентів він посів 4-те місце і став переможцем проєкту підтримки ветеранського бізнесу від «МХП – Громаді» та Українського ветеранського фонду.

Микола Бондаренко зізнався, що конкурс підтримки ветеранського бізнесу #Варто «РобиТИ Своє», фактично, повернув його до життя. Після отримання гранту, він довів до ладу раніше придбане приміщення у м. Липовець. І за 2 місяці підготував свою ветеринарну аптеку та клініку з рентген-апаратом та УЗД для тварин до відкриття.

Наголошує, що такі заклади для місцевих власників тварин та фермерів вкрай необхідні, адже зараз, щоб вилікувати тварин, доводиться їздити до ветеринарних клінік в обласні центри.

15 грудня у м. Липовці відбулось відкриття цілодобової ветклініки за участю громади, керівництва міста, благодійників та заявників іншого конкурсу «Підтримка мікропідприємництва ветеранів війни та їхніх родин: від ідеї до реалізації на Вінниччині», що спільно ініціювали Громадська організація «Соціальний центр Вінниччини» та Фонд «МХП – Громаді».

Журналісти, які з’їхались з усієї України, побачили, що організатори та переможець не прогадали.

Вже перші дні показали, що Микола Бондаренко повертається додому пізно ввечері. Бо пацієнти не відпускають його. Тут і собаки, кішки, свійські тварини.

Користуючись нагодою, запросив до лікарні жителів сусідніх громад – Оратівщини, Іллінців, з усієї області та України.

Крім Миколи Бондаренка, переможця конкурсу підтримки ветеранського бізнесу #Варто «РобиТИ Своє», на відкритті виступила Ірина Семко, керівник центру методології та стратегії соціального розвитку компанії МХП.

Мар’яна Нарожна, керівник проєкту «Підтримка мікропідприємництва ветеранів війни та їхніх родин: від ідеї до реалізації на Вінниччині», депутат обласної ради

Володимир Романюк, регіональний директор ВП «Липовець» компанії «Зернопродукт МХП»,
Віктор Бичков, мер міста Липовець
Ірина Семко підкреслила, що «Благодійний фонд «МХП – Громаді» у партнерстві з Українським ветеранським фондом Міністерства ветеранів на початку року провів конкурс #Варто «РобиТИ Своє». За його умовами десятеро українців – ветерани та їхні сім’ї, а також родини загиблих, отримали від 500 000 грн до 1,5 млн грн на розвиток власного бізнесу.

Це дуже важко, підійматись далі і йти по життю батькам, дружинам, рідним, після втрати на цій клятій війні найрідніших.

Але батьки загиблого пілота Сергія Бондаренка Микола та Марія знайшли в собі сили і подали приклад іншим. Щоб рідні воїни з Вічності бачили у них тут віру і надію.

Рідних загиблих на цій війні, стає, на привеликий жаль, з кожним днем все більше. І поряд обов’язково мають бути ті, хто подасть руку підтримки та допомоги.

Фонд «МХП-Громаді» в партнерстві з Міністерством ветеранів України наглядно це продемонстрували.

… А Герой пілот Сергій Бондаренко живе. В серцях батьків і земляків. Він завжди поряд на портреті батьків.

І ми схиляємо голову вдячності за його та побратимів, посестрів подвиг.
Герої не вмирають!

Сергій Хіміч

На фото – під час відкриття ветклініки