15 грудня Православна Церква України відзначила свій перший малий ювілей – п’яту річницю Об’єднавчого Собору і утвердження в Україні Помісної Православної Церкви.

П’ять років тому відбулася доленосна подія для Православ’я в Україні. Цього дня було здійснене прагнення українського народу до звільнення від духовної окупації та об’єднання в єдину Помісну Православну Церкву.

Атмосфера, яка панувала в Святій Софії в день Об’єднавчого Собору, була особливою. Всі розуміли виняткову важливість цього моменту. Разом з учасниками Собору в молитві перебували мільйони вірян, які з надією чекали на історичне рішення. Як результат, три гілки Українського Православ’я об’єдналися в єдину Помісну Православну Церкву України.

За п’ять років до Православної Церкви України доєдналися сотні парафій та велика кількість вірян. Помісна Церква реалізовує соціальні та благодійні проекти. Предстоятель Православної Церкви України з єпископатом на високому рівні представляє Помісну Церкву перед іншими Помісними Церквами під час закордонних поїздок та прийомів високих делегацій.

З початком російсько-української війни ПЦУ стала силою, яка консолідує українське суспільство. Священники та парафіяни активно допомагають Збройним Силам та постраждалим внаслідок бойових дій, а капелани створюють потужний духовний фронт на передовій в лавах ЗСУ та інших військових формуваннях Сил Оборони України.

Однією з найважливіших подій за ці п’ять років стала календарна реформа, яка дала змогу Православній Церкві України долучитися до більшості Помісних Церков та жити з ними за одним календарем.

Вінницько-Барська єпархія ПЦУ на чолі з митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном вітає усіх православних України з річницею цієї знаменної події! Нехай Господь і надалі зміцнює і примножує Православну Церкву України і благословляє усіх її вірних чад!

Вінницько-Барська єпархія ПЦУ